У селах над Сеймом люди скаржаться на проблеми із забрудненням річки

Екологи відібрали проби води із річки Сейм в селах Чаплищі, Чумакове, Корольки, Хижки, Камінь, Мутин та Озаричі на Сумщині. У пробах води хімічне споживання кисню перевищує гранично допустимі норми в 3-4 рази. А вміст розчиненого кисню залишається на критично низькому рівні.

Зафіксовано також перевищення вмісту завислих речовин, а подекуди — ще й амонію (азот амонійний).

«Вранці, ніччю та ввечері немає чим дихати. У горлі перчить, голова так болить, що вже не витримуєш, постійно тошнота, серцебиття. Горе і все!», — скаржиться місцева мешканка Людмила Стельмах.

Прикордонники напередодні фіксували помутніння водної поверхні Сейма неподалік державного кордону, що може свідчити про скид невідомих речовин річки саме на території рф. 

За попередньою інформацією, внаслідок  бойових дій на території Курської області рф в Тьоткіно були зруйновані/пошкоджені цукровий та спиртовий заводи, а також кожевникове виробництво. 

Втім, варто пам’ятати, що точно визначити джерело забруднення сьогодні неможливо, оскільки для цього необхідно мати доступ до р. Сейм для відбору проб та обстеження території вище за течією, а ці території знаходяться або у прикордонній зоні з обмеженим доступом та особливим режимом або на території країни-агресора.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.