Українські науковці презентували новий сорт картоплі

Науковці Національної академії наук України презентували новий високоврожайний сорт картоплі. Врожайність складає 80 тонн/га, повідомляє Zemliak.com.

Директор Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України (НААН) Микола Фурдига презентував новий сорт картоплі «Містерія», який нещодавно потрапив до державного реєстру. Сорт приємний на смак і дає високий врожай.

«Картопля справді трохи «містична». Вона має фіолетове забарвлення шкірки та жовту м'якоть. Її врожайність складає 80 т/га, вміст крохмалю 15,5-16%, а споживчі якості оцінюються у 8,4 бала», — зазначає науковець.

Микола Фурдига зауважує, що різноманітні сорти мають період фізіологічного спокою, а потім через 40 днів картопля починає проростати. Натомість, у Містерії цей показник складає 80 днів, а якщо її зберігати при температурі 7-8 °C, то вона не проростатиме перед посадкою.

«У такому випадку в картоплі вічка будуть напівзаглиблені, росточки не треба обрубувати, а цей сорт із року в рік дає сталі високі врожаї. Картопля здатна вирощуватися як у піщаних, так і глинистих грунтах, ідеально підходить на двоурожайну культуру», — додав Микола Фурдига.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.