Чому гниє картопля в погребі та що з цим робити?

Нерідко господарі та господині стикаються з тим, що вирощений і зібраний урожай картоплі починає псуватися в погребі.

Спробуємо розібратися, у чому причина, як цього позбутися та уникнути помилок на майбутній городній сезон.

Причини, чому гниє картопля 

Збір овочів в дощову або сиру погоду, неуважність при огляді врожаю, занадто рання або пізня копка — основні причини гнилі картоплі. 

Для запобігання загнивання приміщення періодично провітрюють. У погребі овочі швидко гниють при високій вологості, невідповідній температурі, поганій вентиляції, зберіганні в мішках з низькою повітропроникністю. 

Хвороби та боротьба з ними 

Гниття картоплі в погребі викликають деякі небезпечні хвороби.

Фітофтороз 

Дуже небезпечне грибкове захворювання, яке здатне знищити близько 60-70% всього врожаю. 

Виявити фітофтороз нескладно: на картоплі з’являються розмиті сірі, іноді бурі тверді плями, що йдуть углиб. Якщо розрізати картоплину, їх видно на м’якоті. 

Захворювання може розвиватися у вегетаційний період, а також під час збирання врожаю: грибкова інфекція з гички перебирається на картоплю і поступово знищує їх. 

Розвиток захворювання триває на самому початку зберігання при досить високій температурі повітря в льосі. 

Але від картоплі до картоплі грибкова інфекція під час зберігання майже не передається. 

Як боротися з фітофторозом? 

Викопуйте картоплю в суху сонячну погоду. Перед закладанням на зберігання просушіть картоплю кілька тижнів у сухому темному приміщенні з хорошою вентиляцією. Потім уважно переберіть картоплю: якщо на картоплинах є підозрілі плями, підгнилі ділянки, не закладайте коренеплоди в льох. 

Температура повітря в приміщенні для зберігання картоплі повинна бути близько 2-3°С, вологість 80-91%; важливі фактори — відсутність світла і хороша вентиляція.

Насипайте картоплю в бурти або ящики шаром не більше 1 м. Зберігання картоплі у мішках небажано.

Протягом зимового періоду не перебирайте картоплю — це може призвести до пошкодження бульб та їх подальшому зараженню. Фітофтора активно розвивається при високій температурі близько 20-24°С. Тому зберігати врожай у житловому приміщенні не рекомендується — хвороба дуже швидко його знищить. 

Суха фузаріозна гниль 

Спочатку на картоплі з’являються тьмяні вдавлені плями сіро-бурого кольору. Через деякий час шкірка на місці плям зморщується, м’якоть стає сухою, в уражених частинах картоплі часто утворюються порожнечі з грибницею. 

Інфекція проникає разом з грудочками вологого грунту — саме тому врожай рекомендується прибирати саме в суху погоду. 

Як боротися з фузаріозною сухою гниллю? 

Не закладайте на зберігання картоплю з механічними пошкодженнями, наприклад, тріщинами або порізами, а також картоплини з ознаками зараження фітофторозом або паршею — такі коренеплоди дуже вразливі до сухої гнилі.

Перед закладкою обробіть картоплю мікробіологічним препаратом із фунгіцидними властивостями (методом обприскування або обмакувания), дотримуючись зазначеного на упаковці дозування. 

Після цього гарненько просушіть картоплю в сухому приміщенні з хорошою вентиляцією і відправляйте в льох з температурою 2-3°С і вологістю 80-91%.

Перебирати картоплю протягом усього періоду зберігання не треба — можна випадково пошкодити бульби. Але якщо ви помітите уражені картоплини, обов’язково видаліть їх з льоху. 

Ризоктоніоз, або чорна парша 

Ризоктоніоз (чорна парша) — грибкове захворювання. 

Відмітна ознака — плоскі склероції чорного кольору, які можна легко зішкребти.

Зазвичай чорна парша не поширюється в погребі під час зберігання, не передається від хворих до здорових бульб і не псує смак картоплі.Але це захворювання здатне сильно нашкодити посадкам майбутнього року (наприклад, якщо ви використовуєте насіннєву картоплю, уражену паршею). 

Пам’ятайте: розвитку захворювання сприяє пізній збір урожаю, коли на вулиці вже дуже холодно і сиро. 

Як боротися з ризоктоніозом?

Переберіть урожай картоплі, бо уражені бульби — це брак.

«Живу і здорову» картоплю краще обробити контактним фунгіцидом, просушити і відправити далі на зберігання.

Ідеальна температура повітря в льосі — 2-3°С, а вологість 80-91%. 

Ризоктоніоз, або чорна парша

Мокра бактеріальна гниль 

Джерело захворювання — гнильні бактерії, здатні за кілька місяців перетворити гарні бульби в кашу сірого кольору. 

Спочатку уражені ділянки картоплі темніють, покриваються слизом коричневого кольору, стають дуже м’якими.

Кінець у такої картоплі сумний — вона загниває, виділяючи неприємний запах. 

Захворювання активно розвивається при порушенні умов зберігання (висока температура, вологість і погана вентиляція) і при закладці на зберігання пошкодженої картоплі. Саме через тріщинки і мікротравми бактерії проникають у бульби, повільно руйнуючи їх. 

Як боротися з мокрою бактеріальною гниллю?

Перед закладанням на зберігання слід обов’язково перебрати картоплю, видаливши пошкоджені та уражені коренеплоди.

Варто дотримуватись режиму зберігання картоплі: температура в погребі повинна бути близько 2-3°С (якщо бульби замерзнуть, вони будуть уразливі для хвороб) і вологістю близько 80-91% (для зменшення вологості в погребі можете розсипати на підлозі попіл — він відмінно вбирає вологу).

Якщо ви помітили ознаки бактеріальної гнилі та навіть вирахували «хворого», вам потрібно і далі періодично переглядати картопляні засіки, вчасно видаляючи хворі бульби, небезпечні для здорових. В іншому випадку весь урожай буде під загрозою — і замість смачного пюре ви отримаєте сіру гниючу кашку. 

Звичайна парша 

Можна виділити кілька типів звичайної парші, що мають характерні ознаки:

  • плоска — на ураженій шкірці утворюються коричневі «подряпини»
  • сітчаста — бульба покривається невеликими тріщинами, що нагадують сітку
  • опукла — бульба покривається наростами, схожими на бородавки
  • глибока — на бульбі з’являються неглибокі вдавлені коричневі виразки, які оточені розірваної шкіркою.

Парша не впливає на смак, тим не менш псує зовнішній вигляд картоплі. Вона особливо небезпечна тим, що робить бульби уразливими перед гнильними бактеріями і грибами. Ці «виразки» псують вічка, роблячи картоплю зовсім не придатною для посадки на майбутній рік. 

Як боротися з паршею звичайною?

Необхідно закладати на зберігання виключно здорову, непошкоджену картоплю.

Після збору врожаю треба давати час картоплі «відлежатися» у темному сухому місці з хорошою вентиляцією протягом двох тижнів і тільки потім відправити бульби в льох.

Пам’ятайте про оптимальну температуру (2-3°С) і вологість (80-91%) в приміщенні.

Плямистості 

Залізиста плямистість (іржавість картоплі) — це неінфекційне захворювання, для якого характерні коричневі плями різного розміру і форми в м’якоті. Зовні хвора бульба нічим не відрізняється від здорової.

Причина іржавості картоплі — несприятливі грунтово-погодні умови. Захворювання розвивається в полі, а не під час зберігання. 

Сіра плямистість може вразити картоплю, яка зазнала ударів при збиранні або транспортуванні. Зовні ніяких слідів захворювання немає, а от всередині на тканинах картоплі з’являються сірі плями різних розмірів.

Як боротися з плямистістю?

Під час збирання, транспортування та закладання на зберігання будьте максимально обережні, не кидайте картоплю — механічні пошкодження можуть спровокувати грибкові та бактеріальні інфекції, які знищать значну частину врожаю.

Дотримуйтесь рекомендованих для зберігання картоплі в погребі умов: температурний режим (2-3°С) і вологість (80-91%). 

Якщо «хвору» картоплю відварити, сірі плями поміняють колір — стануть чорними. 

Захист картоплі від загнивання у сховищі

Патогенні грибки продовжують жити у сховищі і після того, як звідти винесуть всю картоплю. Тому перед закладкою на зберігання картоплі нового врожаю льох зазвичай білять вапном з додаванням мідного купоросу, а всі полиці та ящики знезаражують розчином марганцівки. 

Щоб позбутися цвілі, рекомендується також застосовувати спеціальні димові шашки.

Практика показує, що найгірше зберігається картопля, викопана під час затяжних дощів, та картопля ранніх сортів.

Для захисту від гниття перед закладкою у сховище бульби обробляють фунгіцидом. Дуже ефективно запобігають загниванню картоплі сучасні бактеріальні препарати.

Картоплю ретельно перебирають і укладають у ящики. 

Для додаткового захисту від грибків та бактерій (особливо коли врожай зберігають у квартирі) шари картоплі можна перекладати листям горобини, папороті або полину. Якщо взимку в ящику виявляють гнилу картоплю, зіпсовану бульбу викидають, а сусідні, нехай навіть зовні здорові, насамперед використовують у їжу або на корм домашнім тваринам.

Щоб бульби не згнили від нестачі кисню, у погребі слід облаштувати вентиляцію. Ідеальна температура, за якої патогенні мікроорганізми не розвиваються — від +2 до +4°C. 

Навесні при потеплінні рекомендується заморозити в морозилці кілька 5-літрових пластикових бутлів з водою і поставити у льоху: лід буде повільно танути, охолоджуючи приміщення.

До загнивання картоплі призводить і надмірна вологість. Якщо на стелі в льоху осідають крапельки води, рекомендується поверх картоплі укласти 1-2 ряди буряків, які вберуть зайву вологу, що конденсується на бульбах. Інший варіант осушення повітря в дуже сирих льохах — установка в кутку ємності з негашеним вапном.

Отож, при правильному виборі відповідного сорту, підготовки картоплі і льоху (погребу), дотриманні оптимальних температур і вологості урожай не втратить своїх якостей до весни. Якщо овочі вже почали гнити або покрилися цвіллю, їх перебирають, дезинфікують разом з приміщенням, усе добре сушать. 

Не нехтуйте основними правилами вирощування і зберігання врожаю, і тоді ризик від  таких проблем буде мінімальним.

© Вікторія Палажченко, Zemliak.com, 2021.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.