Ризоктоніоз картоплі знищує врожай — досвід

Ризоктоніоз картоплі, ще називають чорна парша, уражує бульби, паростки, стебла, столони, рідше корені дорослих рослин. На поверхні бульб утворюються чорні опуклі склероції неправильної форми, що нагадують часточки грунту, які прилипли до поверхні, пише Superagronom.com. 

Ризоктоніоз може проявлятися на картоплі у вигляді чорних вдавлених плям навколо вічок, у формі сітчастого некрозу поверхні бульб. На паростках бульб утворюються вдавлені бурі або чорні плями та виразки, мокрі або сухі, а також:

  • паростки уражених бульб не сходять, що призводить до зрідження насаджень
  • рослини відстають у рості й розвитку, в’януть і гинуть
  • зниження врожаю до 40–60 %, погіршення його товарності

Сильне ураження може призвести до загибелі проростків при проростанні та, як наслідок, до зрідження насаджень. На прикореневій частині дорослих рослин утворюються бурі плями, які пригнічують їх ріст. 

«Джерелом інфекції є склероції, що зберігаються в грунті та на ураженому посадковому матеріалі. Розвитку хвороби сприяє волога та прохолодна погода, оптимальна температура для розвитку патогену 18°С», — зазначили експерти. 

У період цвітіння на стеблах хвороба проявляється у вигляді «білої ніжки» внаслідок розростання на нижній частині стебла сірувато-білого щільного міцелію. На коренях хвороба спостерігається у вигляді коричневої штрихуватої плямистості.

Джерело фото: Latifundist.com.

Читайте також: 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.