Якісне облаштування сховища забезпечить тривале зберігання картоплі

Дотрмання температурного режиму в сховищі картоплі — один із важливих аспектів у тривалому зберіганні культури.

При зниженні температури в інтервалі 2-0°С, у бульбах картоплі накопичуються моносахариди, бульби стають менш придатними для зберігання. При заморозках необхідно вкрити картоплю або тимчасово поставити в сховище обігрівач.

Про це пише Господарочка.

Фахівці радять зберігати картоплю в ящиках чи контейнерах. У такому випадку, навіть якщо в сховищі виникла проблема зі зберіганням, ви можете її локалізувати.

«‎Перш за все, картопля має зберігатися в якісно обладнаному сховищі сухою. Якщо після збирання продукт вологий, його обов’язково потрібно просушити», — наголошують досвідні фермери.

Де б не зберігалась картопля, погреби,підвали, льохи потрібно підготувати. Їх завчасно очищають від залишків різного сміття і обробляють розчином хлорного вапна. 

«Для зберігання бульб картоплі бажано зробити два окремих відсіки: один — для харчових цілей, інший — для насіннєвої картоплі. Їх можна спорудити у вигляді дерев’яних перегородок з окремих дощок або цільних щитів», — кажуть досвідні городники.

В якості настилу при зберіганні бульб картоплі використовують дерев’яну гратчасту підлогу (ширина щілин 2-3 см), підняту на 25-30 см над бетонною, кам’яною або земляною основою самого приміщення. Це роблять для того, щоб картопля при зберіганні не торкалась цементних стін і підлоги.

Також і висота вільного простору між бульбами картоплі і стелею сховища повинна бути не менше 50-60 см.

«Під час зберігання картоплі необхідна вентиляція. ‎Якщо такової немає, всередині картоплі утворюються чорні плями — вона «‎задихається»‎. Це впливає на товарний вигляд. Як правило, таку продукцію вже не споживають. Правильні технічні рішення щодо вентиляції забезпечують якісне зберігання врожаю з мінімальними втратами»‎, — кажуть експерти.

Збереження картоплі залежить і від її якості. Тому перед закладанням на зберігання картоплю слід просушити, відсортувати, видалити всі дрібні бульби, хворі, загниваючі, підморожені, з великими механічними пошкодженнями.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.