На Волині селяни створили офіційний бізнес на молоці

Сім’я Хомиків із села Видерта, що на Волині, попри непопулярні настрої селян щодо розвитку тваринництва започаткувала власну молочну справу. Родина переконана, що легалізація молочних корів та діяльність як ФОП забезпечить збільшення прибутку від молока, пише Вісник.

Місцевий житель Віктор Хомик має у своєму господарстві не одну молочницю. І утримує їх не лише для того, щоб задовольнити потреби сім’ї у молочній продукції, а й для заробітку. Віктор Терентійович впевнений, якщо тримати лише одну-дві корівки, то бізнес буде збитковим, але якщо кількість тварин буде більшою, усе може вийти.

Фермер усе добре порахував та вирішив спробувати. За кілька останніх років він збільшив стадо і сьогодні вже має 6 дійних. А ще 3 рокових теличок та двоє сосунців, які також з часом стануть коровами. Тримає і бика голштинської породи.

«Збільшив поголів’я за рахунок своїх молочниць, а деякі придбав. Наприклад, купив малим телям та вигодував голштинку. Фахівці запевняють, що корови цієї породи за добу можуть давати до 40 л молока. Для молочного господарства вони — те, що треба. Тож я вирішив переконатися. Зараз моя голштинка — першинка, дає 12 л. Якщо вдасться вивести її хоча б на 30 л, то вже хороший показник, як для звичайних — 15 л», — розповідає Віктор Хомик.

Загалом господар сіє зернових 4 га. Ще гектар кукурудзи. Раніше Віктор Хомик садив гектар картоплі. Але цьогоріч запевняє, що вже не буде марнувати час та сили на цю культуру.

«Краще поставити ще одну корівчину і не обманювати себе, не тішити сумнівною перспективою стосовно ціни на картоплю. Адже ціна на молоко хоч і також є невеликою, все ж є можливість отримувати за нього більше. Виявляється для цього потрібно просто легалізувати свою діяльність: паспортизувати корів і оформитися як ФОП», — вневнений чоловік. 

Крім того наразі фермер офіційно співпрацює із молокозаводом «Дубномолоко»: заготовляє від населення молоко та ще своє здає.

Читайте також: 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.