Селяни створили новий молочний кооператив на Хмельниччині

У селі Радісне на Хмельниччині місцеві жителі реалізували ідею створити кооператив. Це дає можливість постійно продавати молоко й молочну продукцію за вигідними цінами та шанс для селян відчути себе справжніми господарями, повідомляють Прості вісті

Свого часу сільська рада, яку очолює Іван Болюх, розробила та подала на конкурс заявку про створення молочного кооперативу. Незабаром приїхали представники Євросоюзу і повідомили, що грант надано.

Відтак за підтримки проекту ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» для облаштування кооперативу надійшло у грошовому еквіваленті 35 тисяч доларів США.

Радіснянська сільська рада теж не залишилася осторонь. Їз місцевого бюджету на розбудову кооперативу загалом виділено 150 тисяч гривень. Селяни, які вступили до цього об’єднання, а їх за списком нараховується 75 чоловік (користуються послугами понад 50), сплатили по одній тисячі гривень.

«Окрім того, щоразу вони отримують квартальні, а також кооперативні виплати із надходжень за продаж готової продукції, яку виготовляє кооператив «Радодар». Варимо бринзу і сир «Рікота». А надлишки молока централізовано здаємо на Хмельницьку маслосирбазу. Для реалізації продукції у нас є своя напрацьована клієнтська база», — розповідає голова кооперативу «Радодар» Галина Болюх.

Робота в кооперативі добре налагоджена. Для цього побудували приміщення, придбали молоковоз, лабораторне обладнання: охолоджувач-бойлер, дві сироварні для переробки продукції.

Облаштовують кімнату для визрівання твердих сирів. Також у планах — виробництво вершкового масла.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.