Корова взимку: як правильно утримувати, чим годувати та як поїти

Довгий зимовий період — це складне випробування для господарів і господинь та, ясна річ, корів. Однак якісна підготовка та оперативне реагування на всі нюанси, що виникають під час зимового утримання цих тварин, дозволять легко, спокійно і навіть із користю пережити цей час.

Корівник: які умови мають бути?

Утримання корів зазвичай починається з робіт у корівнику, який необхідно обладнати належним чином:

  • закрити тріщини та щілини у стінках утеплювачами (не менше, ніж на 30%);
  • утеплити двері та вікна так, щоб вони щільно зачинялися: для цього можна використовувати різні матеріали, старі дошки, руберойд та додаткову обшивку;
  • провести ревізію стелі, за необхідності відремонтувати та утеплити мінеральною ватою;
  • створити необхідну електрифікацію за допомогою лампочок розжарювання або світлодіодних освітлювальних приладів, що мають великий ресурс та термін експлуатації;
  • зробити ретельне генеральне прибирання з дезінфекцією стійла, напувалок, годівниць, перегородок.

Здійснюючи необхідні утеплювальні роботи, важливо враховувати майбутній температурний режим та  вологість (мікроклімат) у приміщенні. Підготовлений корівник має бути добре захищений від холоду та водночас регулярно вентилюватися.

Основні вимоги:

  • температура повітря не повинна опускатися нижче +4 °С, оптимальним варіантом буде показник +8 °С;
  • надходження повітря повинно зберігатися в обсязі від 17 кубометрів на годину на кожен центнер дорослих корів, від 50 кубометрів на годину для молодняку;
  • швидкість повітряного руху — близько 0,5 м/с;
  • вологість повітря — 50-60%.

Підстилка для корів

Узимку важливо мати достатній запас підстилкового матеріалу. Для цього використовують суху житню солому, торф, тирсу і деревні стружки, ялинове гілля, сухе листя. 

Кращою вважається солом'яна підстилка оптимальною довжиною різки 15-30 см, якої потрібно до 2,5 кг в день на корову. У такому вигляді вона краще вбирає рідку фракцію гною і зручна для прибирання.

Торф — гігроскопічний підстилковий матеріал. Він добре вбирає вологу, але незручний тим, що забруднює тварину, тому його треба застосовувати як додаткову до соломи підстилку. Витрачають на підстилку по 1-3 кг торфу на корову за добу.

Однак торф як підстилка має значний мінус — він сильно забруднює коров’яче вим’я, що може послужити сприятливим середовищем для хвороботворних мікроорганізмів.

Ялинкове гілля як додатковий підстилковий матеріал має малу поглинальну здатність. Для цього також можна використовувати тирсу листяних дерев, якої потрібно 2-5 кг на корову за добу. Сухе листя прирівнюється до тирси.

Способи утримання худоби

У присадибних господарствах прийнято два способи утримання великої рогатої худоби взимку: із щоденним прибиранням гною і на глибокій незмінній підстилці. 

При першому — гній із корівника забирається на гноєсховище, при другому — не забирається, а щодня настеляється нова підстилка, в результаті утворюється багатошарова подушка. 

Гній з таких дворів прибирають тільки навесні і вивозять на город або садову ділянку. При утриманні на гнійовій подушці в приміщенні встановлюється сприятливий температурний режим, утворюється гній кращої якості, але при цьому потрібно підстилки для однієї корови до 4-5 кг на добу. Тому утримувати корів на незмінній глибокій підстилці доцільніше в північних районах за умови, що в господарстві заготовлено достатньо підстилкового матеріалу.

Узимку корови витрачають значно більше енергії, тому господарям важливо сформувати для тварин більш збалансоване, поживне меню і забезпечити потрібною кількістю теплої, очищеної води.

Чим годувати: зимовий раціон корів

Годувати корів слід тричі на добу з рівним інтервалом між прийомами їжі. Приблизний раціон виглядає так:

  • сіно з багаторічних трав (частину можна замінити соломою);
  • силос;
  • бульби картоплі, гарбуз, морква;
  • фуражне сіно;
  • спеціальний корм із соєвого білка.

Час від часу меню розбавляється силосом і подрібненими коренеплодами. Зернові корми повинні видаватися вранці і в обід, грубі — протягом одного годування. 

Силос для годівлі тварин

Одна особина за 1 день для нормального функціонування обов'язково повинна з'їдати від 30 до 40 кг збалансованих кормів. 

Приблизний зимовий раціон для корів (в кг) з вагою 400-500 кг на кілька днів

Корми для корови на зиму

Урізноманітнити раціон в холодну пору можна такими продуктами:

  • Полова — дрібні частини стебла і колоса зернових культур, які залишилися після молотьби. Безпосередньо перед видачею продукт потрібно просіяти і зволожити. Горілу, засмічений, запліснявілу полову слід відбракувати.
  • Гілковий корм — віники з берези, осики, акації, верби, тополі, клена. Поживність таких гілок дуже схожа з соломою. Однак давати постійно такі віники не рекомендується — щонайбільше місяць, потім робити перерву на 10-15 днів.
  • Солом'яна різка озимих культур. Перед видачею продукт слід зволожити підсоленою теплою водою. «Страва» завжди повинна подаватися коровам в свіжоприготованому вигляді, тому її приготування слід починати за 15-20 хвилин до вживання.
  • Солома злакових культур (ячмінна, вівсяна) подається корівкам у незмінному вигляді, а яру солому краще попередньо подрібнювати.
  • Сіно, сінаж.

Можливі помилки:

  • дворазове годування і порушення повсякденного режиму;
  • різкий перехід з одного виду корму на інший;
  • надмірне годування концентратами може призвести до підвищення кислотності в шлунково-кишковому тракті і поганої засвоюваності вітамінів.

Добавки до кормів

Важливу роль у складанні хорошого збалансованого раціону відіграють вітамінно-мінеральні добавки.

Без своєчасного поповнення ними організму в корови можуть розвинутись негативні стани:

  • знизяться продуктивність та репродуктивність;
  • погіршиться ріст та правильний набір ваги;
  • загостряться приховані та явні хронічні захворювання.

Можуть виникнути і такі прояви: підвищена збудливість, агресія, плутаний серцевий ритм, задишка, анемія.

На сучасному фермерському ринку представлені найрізноманітніші вітамінні добавки для поповнення зимового раціону.

Наприклад, для своїх корів можна обрати комплекси у вигляді ін’єкцій, що містять вітаміни А, В, E, фолієву кислоту, сірку, нікотинову кислоту. Також тваринам можна давати харчові добавки, що підвищують рівень селену, вітамінів, заліза та йоду. Так, у складі білкових мінерально-вітамінних добавок містяться сирий протеїн, клітковина, сирий жир, лізин, сира зола, цукор, метіонін, цистин. Препарат необхідно змішувати із комбікормом.

Як поїти корів узимку

Крім якісної та збалансованої годівлі, корови в зимовий період, потребують чистої і теплої води. 

Одна особина протягом дня повинна випивати не менше 5 відер чистої води, яку безпосередньо перед наливанням у поїлку необхідно розігрівати до кімнатної температури за допомогою спеціальних баків або систем, раніше встановлених в корівнику.

Прогулянки на свіжому повітрі

Регулярний вигул поголів’я в зимовий час допомагає зберегти м’язи тварин в потрібному тонусі.

Якщо корів постійно тримати в стійлі, перешкоджати активних рухів і не давати ніжитися навіть під слабким сонцем вони стають апатичними, не виявляють статевої інтерес і втрачають апетит. У тварин також можуть розм’якшуватися кістки, що згодом може привести до травм кінцівок у дорослих особин, а у телят до рахіту.

Корова на снігу

Як збільшити надої у зимовий період

Кількість молока залежить від низки факторів. Це і сезон, і час отелення, і склад кормів, і умови утримання й навіть режим доїння.

  1. Низька температура аж ніяк не сприяє великим надоям. Але є кілька порад, які допоможуть збільшити кількість молока.
  2. Корові важливий режим. Тому годувати її необхідно регулярно, чітко дотримуючись графіку, із врахуванням особливостей породи. Наприклад, рекордсменкам треба їсти більше, бо вони витрачають вдвічі більше ресурсів, ніж організми звичайних корів. Крім того, здоювати молоко слід також регулярно. Чим ретельніше дотримуватиметься графік доїння, тим кращими будуть результати.
  3. Корові необхідний масаж, щоб молоко краще відходило, а у вим’ї не було застоїв.
  4. Корова потребує тепла. Головний ворог надоїв — холод. У холодному приміщенні надої зменшуються на 10-15%. Крім того, корова, яка мерзне, втрачає і вагу, адже багато енергії від їжі витрачає на обігрів тіла.
  5. Корові необхідні соковиті і поживні корми. Після отелення можна навіть давати корму трохи більше норми. Це називається авансуванням — годівлею з запасом.
  6. Корові треба рухатись. Для підвищення продуктивності тварина повинна гуляти (по можливості щодня), а не стояти нерухомо у стійлі.
  7. Гігієна для корови — основне правило, якого повинні дотримуватися господарі. Особливо в зимовий період слід ретельно слідкувати за сухістю підстилки, чистотою вим’я тощо. Тому частіше приводьте свою годувальницю до ладу, а вона на знак вдячності відплатить смачним молоком.

Зимові місяці для тварин і їхніх господарів можна порівняти зі справжнім випробуванням, оскільки в цей період корови вимагають набагато більше уваги та турботи. Але для господаря-фермера це не стане серйозною проблемою — його терпіння та старання дуже швидко окупляться сповна.

(с) Вікторія Палажченко, Zemliak.com, 2022.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.