Експерти розповіли, як виростити базилік на підвіконні

Вирощування базиліку з насіння в домашніх умовах починається наприкінці лютого або на початку березня. Перше запашне листя можна обривати для салатів вже через півтора місяці.

Сіяти потрібно по кілька насіння в торфоперегнійний  горщик або торф'яну таблетку. Перед тим, як садити базилік, насіння на кілька годин заливають темно-рожевим розчином марганцівки, інформує Ukr.Media.

Посіви накривають прозорим повітронепроникним матеріалом.

«Важливо, базилік повинен бути на сонці не менше 3-4 годин на добу. Коли у сіянців розвинеться перша пара листя, їх разом з пігулкою або горщиком пересаджують у велику ємність — літровий горщик, на дно якого поміщують дренажний шар заввишки 2-3 см з керамзиту, битої цегли або шматочків пінопласту», — кажуть експерти.

Експерти зазначають, субстрат для домашнього базиліка має бути родючим, але легким та водопроникним. Наприклад, грунтозміш з однієї частини перегною та двох частин кокосового волокна. 

Щоб отримати гарний розкидистий кущ, також можна прищепити у молодої рослини верхівку, вона почне кущитися. Поливати варто тільки після висихання грунту, базилік не любить ні надмірної сухості, ні застою води.

Крім всіх своїх корисних, кулінарних та інших «магічних» властивостей кущ базиліка ще і дуже декоративний. Базилік сягає заввишки 70 см. У червонолистих форм базиліка — рожеві або червоні квітки, в зеленолистих — білі або злегка рожеві. А якщо додати до цього здатність базиліка очищати повітря, то стане зрозуміло, чому в Європі базилік — одна з найпоширеніших кімнатних рослин. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.