Виростити свіжу зелень взимку можна на підвіконні — досвід

Для вирощування зелені на підвіконні потрібно заздалегідь подбати про грунт: він має бути легким, добре дренованим. Ідеально підійде суміш біогумусу з кокосовим волокном (1:2). Можна змішати садовий із грунтом для кімнатних рослин. Непоганий варіант — садовий грунт, перегній і торф (1:1:1).

Про це пише Порадниця.

«Грунт із городніх грядок перед використанням обов’язково потрібно знезаражувати. Як дренажний шар можна використовувати керамзит, биту цеглу або гальку. Товщина такої «подушки» має бути не менше 2 см. Ємність повинна мати дренажні отвори», — пише видання.

Удобрювати рослини на підвіконні можна і потрібно органічними та синтетичними засобами один раз на 2-3 тижні. Органіку в будинку не дуже зручно застосовувати через неприємний запах, тому переважно використовують розчинні добрива. 

Для вирощування кропу у горщику чи ящичку підійдуть сорти: Рішельє, Грибовський, Гренадер. Петрушку можна буде збирати приблизно за 1,5 місяці після посіву. Прискорити появу сходів можна, якщо замочити його на 2 доби в теплій воді, підсушити та посадити. Сорти: Ранкова свіжість, Прима, Кучерява, Глорія, Бутербродна, Бісер, Айстра.

«Цибулю на перо виростити найлегше. Достатньо встромити невелику цибулину в грунт або поставити у воду, і вже через кілька днів отримаєте зелене пір’я», — додали експерти. 

Посадити щавель можна в горщик і зривати корисні листочки цілий рік. Насіння слід заглиблювати в грунт не більше, ніж на 1 см, інакше сходи довго не з’являться.

Базилік буде готовий до вживання через 25-30 днів. Сорти для вирощування на підвіконні: Фіолетовий, Лимонний, Єреванський, Маркіз, Карлик, Гвоздичний.

«Листя шпинату можна зривати через 30-35 днів і до того моменту, як з’явиться квітконос. Сорти: Стоїк, Жирнолистий, Вікторія, Кріпиш. Листя селери технічної зрілості досягають мінімум через 60 днів. Сорти: Самурай, Картулі, Бадьорість, Ніжність», — додали експерти.

Крес-салат сходить і росте дружно та досить швидко. Сорти: Престиж, Данський, Вітамінний, Весняний. Гірчиця листова є невибагливою рослиною. Вирощувати можна навіть на холодних лоджіях (після появи сходів). Сорти: Прима, Мустанг, Хвилина, Веснянка.

Салат листовий до потрібної довжини відросте приблизно через 3–4 тижні. Сорти: Одеський кучерявець, Лолло роса, Гранд репід.

Купуючи насіння зелені для вирощування в домашніх умовах восени, взимку та рано навесні, зупиніть свій вибір на сортах із коротким терміном дозрівання (ранньо стиглих). Дуже добре, якщо будуть низькорослими та стійкими до нестачі світла.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.