Експерти нагадали, коли варто сіяти петунії

Для проростання звичайного насіння петунії потрібно 6-8 днів. На формування 2-3 справжніх листків йде 2-3 тижні — це час пікірування. Оптимальний вік розсади перед висадкою в грунт — 70-80 днів. Від моменту сівби до цвітіння проходить приблизно 3 місяці.

Про це ідеться в матеріалі Дім та Сад.

«Грунтосуміш складається з перегною, садової землі та піску, узятих у співвідношенні 1:1:2. Її насипають у ємності, у яких буде рости петунія, і залишають промерзати. За кілька днів до того, коли будете сіяти петунії, ємності вносять у будинок для відтавання. Перед посівом грунт додатково знезаражують від шкідників і патогенної флори»,  — зазначили експерти.

 Гарна розсада вийде тільки, якщо при посадці використовувалося насіння високої якості. Саджати петунію можна насінням двох типів: 

  • покриті оболонкою (насіння захищене від ушкоджень і хвороб, його легше висівати в грунт)
  • чисті

Читайте також: Насіння довгорослих квітів заготовляють з осені.

Якщо сіяти чисте насіння правильно, то схожість буде високою. 

«Підготовлений грунт потрібно зволожити, після чого на нього висівають насіння петунії. Присипати грунтом висіяний матеріал не потрібно, достатньо злегка його придавити», — наголошують садівники.

До моменту появи сходів ємкості з посадками накривають склом або шматком полікарбонату. Поливати грунт потрібно при необхідності, використовуючи пульверизатор.

Перші паростки з'являються на 5 день. Густі посадки потрібно проріджувати, для чого зайві сіянці вискубують. Для нормального росту розсади петунії необхідна температура 20-22°С. З появою сходів петунії вкриття знімають і переносять ємкості в приміщення, де температура не перевищує 18°С. 

Цікаво: Чим укрити рослини на зиму.

Якщо петунія правильно посіяна і створені оптимальні умови для росту сходів, через 3 тижні підрослу розсаду можна пікірувати.

«У квіткові горщики розсаду пікірують через 3 тижні після першого пересадження. Діаметр горщика має бути 8-10 см, як грунт використовують субстрат, багатий мікро- і макроелементами», — додали експерти.

Пересаджені рослини виносять у приміщення з температурою 20°С удень і 18°С уночі, потім температуру потрібно знизити ще на 4 градуси.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.