Експерти розповіли, як приготувати садовий вар

Садовим варом потрібно обробляти тільки здорову деревину. Усі пошкоджені, відмерлі, згнилі або уражені інфекцією частини дерева слід видалити до здорової частини, далі обробити від хвороб та шкідників, аж тоді замазувати рану.

Про це пише інтернет-видання Kvitkainfo. 

Садовий вар — легкоплавка, м'яка смолиста речовина, нерозчинна у воді для замазування місця зрізів гілок дерев (у діаметрі від 1 см і більше). Він надійно й надовго стягує рану, утворюючи захисний шар. Як вар краще не використовувати фарбу, у тому числі олійну.

До найпопулярніших уражень дерев експерти відносять: 

  • неакуратно щеплення
  • пошкодження гризунами
  • ураження хворобами і шкідниками
  • неправильне лікування дерева
  • неправильна обрізка рослини
  • виламування зламаних гілок

Досвідні садівники використовують вже звичну рецептуру приготування суміші.

«На одну частину тваринного жиру — дві частини воску (парафіну), чотири частини тонко розмеленої каніфолі. Спочатку розплавляють жир, кладуть у нього віск і після того, як він розтане, додають каніфоль. Варять 30-40 хвилин, постійно помішуючи, до повного розплавлення. Потім уміст виливають у холодну воду й розминають, поки садовий вар не стане м'яким», — діляться експерти.

По темі: Експерти розповіли, як проводити санітарну обрізку дерев у саду.

Не меньш дієвим стане садовий вар на оліфі. Зазначається, всі рецепти включають в себе каніфоль.

«На одну частину оліфи (натуральної) — чотири частини каніфолі, п'ять частин парафіну. Каніфоль сплавляють з оліфою і, добре перемішуючи, вливають у розплавлений парафін. Суміш розливають у невеликі баночки. Перед використанням садовий вар підігрівають», — додають садівники.

Баранячий жир, віск, каніфоль і метиловий спирт у співвідношенні 1:16:4:8. Спочатку треба розплавити жир, додати і розплавити віск, а потім каніфоль. Варити 20-30 хвилин, охолодити і додати спирт. 

Такий садовий вар можна застосовувати, не підігріваючи.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.