Коріння клематісу потребує захисту від морозу — досвід

Клематиси в саду часто використовуються для фону і флористичних композицій. Уміло підібравши сорти цієї рослини, можна отримати безперервне цвітіння саду.

Перед зимуванням рослина має пройти повноцінну підготовку до періоду відпочинку, що включає в себе обрізку, підгодівлю, профілактичну обробку від хвороб і шкідників.

Про це пише Територія щасливих людей.

«Щоосені необхідно робити санітарну обрізку всіх кущів, прибираючи всі непотрібні, старі і загиблі пагони. Важливою складовою цієї роботи буде прибирання всіх сухого листя з куща і з землі, після чого вони повністю знищуються. Кущі важливо ретельно оглядати, щоб вчасно виявити захворювання культури», — пише видання.

Обрізати клематиси потрібно правильно, з урахуванням особливостей сорту, тому як деякі екземпляри мають потребу в відсіканні практично всіх пагонів, а інші повинні мати 1-2 бруньки, з яких і буде йти зростання і цвітіння на наступний рік.

Догляд восени передбачає проведення таких заходів, як: 

  • повна відмова від азотних добрив для зупинки зростання; 
  • обов’язкове внесення фосфорно-калійних добрив, щоб підготувати клематис до зими; обрізка культури після зниження температури до +10°С. 

«Щоб уникнути негативних наслідків, потрібно стежити за тим, щоб восени під клематис не потрапляла волога, а під час укривання використовувати торф, перегній або компост. Якщо нічого цього немає, то можна засипати кущ звичайною землею. Важливо насипати грунту досить багато, щоб будь-який мороз не дістався до коренів», — кажуть експерти.

Вкривати рослину необхідно тільки тоді, коли остаточно встановлюється холодна погода. Клематис після зимівлі може загинути, якщо його неправильно вкрили з осені.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.