Експерти нагадали 5 правил догляду за динями

Якщо диня вирощується у відкритому грунті, то її слід своєчасно поливати, розпушувати, підгортати, прищипувати, підгодовувати, а ще займатися підв'язкою батогів. При необхідності проводиться штучне запилення.

Після того як висаджена у відкритий грунт розсада приживеться і починає активно зростати, проводять вторинну прищіпку головного стебла біля кожного куща. В результаті кущі не стануть нарощувати зелену масу, а будуть всі свої сили витрачати на формування і зростання плодів, пише Zemliak.com.

З часом у кожного куща має зрости 2 бічних пагони і 1 основний, при цьому всі зайві відростки потрібно обрізати. 

З кущами гібридних сортів чинять інакше, у них жіночі квітки виростають на головному пагоні, у зв'язку з цим його не можна прищипувати. 

«Для того щоб не сталося загущення посадки, у гібридних динь виробляють прищипку бічних пагонів після другої або третьої листової пластини. В іншому доглядати за кущами гібридних сортів слід так само, як і за рослинами звичайних сортів», — пише Zemliak.com. 

Після того як на кущах сформуються зав'язі, всі зайві треба обірвати, залишивши на кожному лише по 2-6 штук не більше. Коли дині досягнуть величини тенісного м'яча, кожну з них поміщають в індивідуальну сітку, яку необхідно підв'язати до шпалери, це дозволить зняти частину навантаження з батогів дині. 

«Щоб дині в сітках дозрівали рівномірно, їх слід періодично перевертати. Якщо плід лежить на поверхні грунту, то під нього треба буде обов'язково підкласти шматок не гниючого матеріалу, наприклад, руберойд або фольгу»,  — кажуть експерти. 

Підживлювати  дині рекомендується спільно з поливами. Після того як пройде 15 днів після пересадки динь на грядку, їх рекомендується підгодувати розчином аміачної селітри (на 10 л води 20 г), при цьому під кожен кущик виливають по 2 л поживного розчину. Після того як почнуть формуватися бутони, кущики потрібно підгодувати повторно таким же розчином аміачної селітри або його можна замінити розчином коров'яку (1:10). Через 15-20 днів рослини треба підгодувати наступним живильним розчином: на 1 відро води 50 г суперфосфату, 30 г сульфату амонію і від 20 до 25 г калійної солі.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.