Для врожайності капусти відбирають крупне насіння — експерти

Для росту і нормального розвитку розсади капусти потрібна температура в межах +12 … +15 °С. А для сходів і того менше — насіння капусти починає проростати при + 5°С. 

Самостійно зібране насіння або куплене у приватників перед посадкою готують. Із загальної маси вибирають найбільш велике. Його дезінфікують поміщаючи на чверть години в рожевий розчин перманганату калію, пише Zemliak.com.

«Посів капусти на розсаду необхідно здійснювати за 50, 60 днів до висадки в грунт. Важливо, вибираючи терміни посіву насіння капусти, враховувати її сорт», — зазначили експерти.

Строки посіву насіння залежать від сорту капусти, кліматичної зони регіону, де вона росте. Серед безлічі видів виділяють основні: ранньостигла середньостигла капуста; пізня капуста.

«Для прискорення проростання насіння можна потримати у воді з температурою + 50°С протягом 15 хвилин. Потім насіннєвий матеріал поміщають на паперовий рушник і просушують. Куплене в спеціалізованому магазині насіння в заводській розфасовці зазвичай не потребують підготовки. Їх відразу сіють в грунт без попереднього замочування», — кажуть експерти.

Для вирощування розсади підходить універсальний магазинний грунт. Якщо немає можливості його придбати, грунтосуміш роблять самостійно. Для цього беруть такі компоненти: 

  • 2 частини торфу
  • 2 частини дернової землі
  • 1 частина річкового піску

Розсаду капусти вирощують в стандартних ящиках з дренажними отворами на дні. Також підходять більш зручні у використанні касети. Можна посадити насіння в індивідуальні пластикові або паперові стаканчики. Щоб менше травмувати кореневу систему при пересадці, часто городники сіють насіння в стаканчики або таблетки з торфу.

«Підготовленим грунтом наповнюють розсадні ємності, залишаючи невеликі бортики зверху. Торф’яні таблетки перед використанням розмочують у теплій воді. Шар грунту розрівнюють. Потім зволожують його, рясно обприскуючи з пульверизатора теплою водою», — додали експерти.

При посадці в розсадні ящики роблять борозни глибиною 1 см на відстані 5 см. У них розкладають насіння з інтервалом 2 см. Якщо використовують індивідуальні ємності, в кожну поміщають по 2 насінини в центр. Після проростання слабкий паросток прибирають. Посіяне насіння присипають тонким шаром грунту і знову зволожують теплою водою з пульверизатора. Потім ємності накривають поліетиленом або склом для створення тепличних умов. Ящики переносять на добре освітлене підвіконня, де підтримується температура повітря +20°С.

«Вдень розсаді необхідне хороше освітлення протягом 10-12 годин. Якщо світловий день короткий, організовують додаткове підсвічування. Для цього над розсадним ящиком встановлюють люмінесцентні лампи. Якщо є можливість, сіянці переносять на південне або південно-західне вікно, щоб вони були добре освітлені сонячним світлом», — зазначили досвідчені городники.

Розсаду поливають водою кімнатної температури. Бажано брати фільтровану або попередньо відстояну протягом доби. Розсаду зрошують після висихання поверхневого шару грунту, оскільки перезволоження загрожує розвитком гнилі і грибкових хвороб. При вирощуванні сіянців в загальному ящику проводять пікіровку на стадії формування 2 справжніх листків. Їх переміщають в окремі ємності, наповнені свіжим, родючим грунтом.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.