Капусту атакує білокрилка — як боротися

На плантаціях капусти в Черкаській області фахівці управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби області виявили пошкодження рослин білокрилкою, пише SuperAgronom.com.

Ці дрібні білі метелики розміром 1,5-5 мм, що хмаркою здіймаються вгору, вражають багато культур: огірки, томати, баклажани, гарбузи, інші овочеві, малину, полуницю, виноград, навіть кімнатні рослини.

Шкідник швидко розмножується і завдає серйозної шкоди рослинам. За сезон у відкритому грунті розвивається, як правило, від чотирьох до п'яти поколінь, у закритому грунті — до дванадцяти поколінь. Розвиток покоління коливається від трьох до шести тижнів.

Самка може відкласти до 150 яєць. Личинки, відродившись, харчуються соком рослин, виділяючи липку солодку масу. На цукристих виділеннях селяться сажкові гриби, що негативно позначається на фотосинтезі.

Листки скручуються, рослини відстають у рості, жовтіють, в’януть і при сильному пошкодженні гинуть.

Для регулювання чисельності білокрилки на овочевих культурах велике значення мають систематичні спостереження. 

Згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», для обмеження чисельності білокрилки рекомендують:

  • біопрепарат Натургард, в.р, 0,3-1,0 л/га;
  • інсектициди: Актара 240 SC к.с, Воліам флексі 300 SC КС, Децис профі 25 ВГ, Децис f-люкс 25 ЕС КЕ, Енжіо 247 SC к.с, Конфідор 200 SL РК, Моспілан ВП, Конфідор Максі ВГ, Актуал КЕ, Аплауд з.п, Актеллік к.е, Верімарк к.с, Когінор 200 SL РК, Ампліго, Проклейм та інші;
  • в умовах закритого грунту ефективним є застосування біологічного методу захисту рослин: паразита енкарзії, хижака макролофуса, грибних біопрепаратів.

«Обприскування рослин треба починати при появі первинних вогнищ шкідника, використовуючи інсектициди в певному чергуванні (білокрилка має здатність вироблення стійкості до отрутохімікатів). Жоден препарат не знищить її відразу. Необхідно дотримуватися норми витрати препарату і строків останньої обробки до збирання врожаю», — зазначають у повідомленні.

Досвідчені дачники рекомендують у боротьбі з білокрилкою застосовувати скипидар або терпентинову олію (продукт переробки соснової живиці), настоянку евкаліпту, м’яти, валеріани, часнику, тютюну.

Щоб виловити дорослих особин, можна застосовувати клейові пастки, які можна придбати у спеціалізованому магазині. Це жовтий картон, який просочений спеціальним клеєм, безпечним для людей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.