У селі Маниківці створили музей української культури

В селі Маниківці, що на Хмельниччині, в місцевому клубі зібрали понад 500 експонатів стародавньої подільської вишивки та предметів побуту. Засновниками музею стали місцеві жителі Наталія та Анатолій Кісіль.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

Першим експонатом музею стала старовинна скриня, якій 200 років. Вона належала тодішній жительці села Мазурець Ангелії.

«Обрядові рушники, сорочки, подушки, ікони, скрині, ночви — більше 500 експонатів XIX — початку XX століть представлено у новоствореному музеї», — ідеться у повідомленні.

Музей подільської вишивки та побуту розташовано у сільському будинку культури у двох кімнатах, стилізованих під традиційну українську хату, розповідає художній керівник Анатолій Кісіль. За його словами, раніше тут була бібліотека.

«Вишиванки. Я отак дивлюся — одна на одну не схожа. Мені дуже подобається. Це проходило через мої руки. Я тримав його в руках. Я знаю, звідки воно привезено, як воно все потрапляло до нашого села», — пригадує чоловік.

Експонати для музею Анатолій разом із дружиною Наталею спочатку збирали у рідному селі, згодом їздили в експедиції селами Хмельницької та Вінницької областей. 

Кожна річ, яка належала нашим предкам, має свою душу, переконана завідувачка музеєм Наталія Кисіль. 

«Ось цей прекрасний рушник нам подарувала наша жителька села Маниковець. Цей рушник вишивала її прабабуся на своє власне весілля своєму нареченому. Вона власноруч виткала це полотно і вишила прекрасні слова-побажання, які вона хотіла бачити у своєму чоловікові»,  — каже Наталія. 

За словами засновників музею, самих рушників в наявності 130 екземплярів.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.