На Полтавщині працює єдиний в Україні музей українського весілля

У селі Великі Будища Диканської громади Полтавської області діє єдиний в Україні народний музей українського весілля. Відкритий 21 вересня на велике християнське свято Різдва Пресвятої Богородиці з метою збереження весільного музичного обряду, нині — це популярний туристичний об’єкт.

Про це пише видання Kolokray. 

Починалося все у 2008 році, коли керівниця народного фольклорного ансамблю «Берегиня», директорка Великобудищанського будинку культури та музею Оксана ТРИПОЛЬСЬКА вирішила створити гостину для ансамблю на 15 річницю його створення.

«Все почалося з весільної сукні Олени Іванівни Кравченко, учасниці ансамблю. Заміж вона виходила у 1949 році. А потім інші учасниці почали зносити свої весільні речі, згодом почали дарувати й односельці. Ми ж почали детальніше вивчати обряди і збирати речі пов’язані саме з весіллям, про які співається чи промовляється», — додала керівниця музею.

Музей весілля знаходиться в будинку культури у трьох кімнатах розділених на сіни, комору та хату. Щодня в Музей українського весілля приїжджають екскурсії не лише з України, а й близького й далекого зарубіжжя. Китайці, японці, німці приїжджають на екскурсію зі своїми перекладачами.

«Спочатку музей був створений, як світлиця для наших артисток, де вони могли б збиратися на репетиції, співати весільні пісні, адже в  репертуарі понад 200 весільних пісень. Тому головний експонат нашого музею — це весільна пісня», — розповіла Оксана Трипольська.

З 2010 року заклад офіційно став музеєм, йому присвоїли статус народного. Поступово музей став цікавим не лише для колективу «Берегиня». Незвичайною експозицією зацікавилися великобудищани, які стали першими відвідувачами закладу. Згодом тут почали проводити шкільні уроки народознавства

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.