У селі Камка працює музей української культури

У селі Камка Холминської громади, що на Чернігівщині, староста захотів зберегти минуле села для майбутніх поколінь. За півроку назбирав по селу експонатів на кілька кімнат, відкрив музей і шукає більше приміщення для розширення.

Про це стало відомо від Суспільного.

«Пішов я до Торчевської Ганни Петрівни, знаю, що вона вишивала килими. Зараз ніхто його не вишиє. І вона мені подарувала. Кажу, може у Вас ще там щось є материне чи бабине, відкрийте скриню, подивимось», — каже Володимир Івахненко, староста Камківського старостату.

Найціннішим експонатом у музеї Володимир Івахненко вважає картину, яку знайшов у старій хаті. Але саме вишивки в музеї найбільше. Три кімнати, завішані вишивкою, вишиваних сорочок, рушників, простирадл, скатертин. Багато робіт 85-річної майстрині Любові Мисник. Скільки за життя всього вишила, порахувати не може. Також маються предмети побуту дореволюційного та радянського періоду.

Три десятки односельців поповнили музей своїми речами. Тут можуть розповісти про історію кожної речі: і як вона потрапила сюди, і про її господарів. Прийти подивитись може хто завгодно.

Школярі — тут бажані гості, каже Володимир Івахненко. Ідея музею: показати дітям, як жили їхні бабусі-прабабусі. Всі експонати можна взяти в руки, роздивитися.

По темі: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.