У селі Полянка створили автентичний музей

У селищі Полянка Житомирської області Микола Кобилянський відтворив українську хату початку 19 століття. Серед експонатів сільського музею — старовинний молитовник, верстат для обробки льону, плетена з лози валіза — усього близько 1000 експонатів. За словами Миколи Кобилянського, усі речі — автентичні.

Про це повідомляє Newday.

«Ходили по людях, дехто дарував, деякі речі викупляли. Це все мені до душі. Якщо якесь релігійне свято, я заходжу сюди і мені легше на душі стає», — каже Микола Кобилянський.

Автор музею розповів, що мріє створити поблизу хати «Поліський хутір» для зеленого туризму, аби розповідати про історію своєї родини і селища Полянка. При вході до хати стоїть верстат, на якому на початку 19 століття на Поліссі обробляли льон.

«Це цілий конвеєр для обробки льону. Цим ремеслом займалися наші предки. Снопики льону виривалися, сушилися, мочилися і на такому верстачку вони тіпалися. Коли вони були побиті, потіпані, на верстаку, який називається дерганка, їх вичісували. Виходила пакля. Вона надягалася на гребінку. З цієї гребінки жінки скручували на коловороті ниточки і намотували на маленьку катушку», — каже Микола Кобилянський.

Хата, у якій Микола Кобилянський розмістив історичні експонати, дісталася йому у спадок. За словами Миколи Кобилянського, одним із найцінніших експонатів є маслобійка.

«Тут є молитовник моєї прабабусі, польською мовою. Цей молитовник 1870 року. Є колиска, подібна до тієї, в якій колихали і мене. Поряд — плетена з лози валіза, якій 120 років», — додав Микола Кобилянський.

Староста селища Полянка Любов Ільчук Важливо зазначає, що музей старожитностей розповідає історію селища, історію того місця, де ти народився, де народилися твої діди і батьки. Це важливо ще й для того, щоб не загубити зв'язок між поколіннями.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.