Цвітіння гладіолусів залежить від посадкового матеріалу — досвід

Купуючи цибулини гладіолусів, варто обирати молоді і досить об'ємні. Оптимальний діаметр — 3 см. Найбільш доречна висота цибулини трохи менша за діаметр, а денце має бути маленьким. З моменту посадки до квітнення минає від 70 до 100 днів. Усе залежить від характеристик певного сорту,  інформує Ukr.Media.

Висаджувати цибулини у відкритий грунт слід лише тоді, коли грунт буде прогрітий на глибину до 15 см. Температура грунту має бути не меншою за 10°С. Найчастіше цей час припадає на квітень-травень, залежно від кліматичних особливостей певного регіону.

Експерти зазначають, обрати гарний посадковий матеріал замало. Його потрібно ще правильно підготувати до життя у відкритому грунті:

  • за місяць до початку сезону слід видалити з цибулин старі лусочки, викинути гнилі і уражені зразки
  • провести дезінфекцію здорового матеріалу шляхом його занурення на кілька годин у приготовлений розчин перманганату калію 0,3%
  • після дезінфекції цибулини викладають паростками вгору у досить освітленому місці. Викладати варто лише у один шар. Бажано, щоб температура повітря у приміщенні була у межах 27°С. Це сприяє перебігу процесів пророщування.

Гладіолусам необхідний пухкий грунт з нейтральним рівнем кислотності. Щоб забезпечити необхідні умови, ділянку під посадку слід заздалегідь підготувати. 

«Спочатку — перекопати грунт на глибину до 0,2 м, а потім внести грамотно підібрані підгодівлі. На один квадрат посадки потрібно близько 10 кг перегною, 40 г селітри аміачної, 30 г калійної солі, 50 г суперфосфату», — кажуть експерти. 

Дуже важливо витримувати відстані під час посадки. Садити цибулини слід з інтервалом до 15 см одну від одної. Висадку гладіолусів рекомендується здійснювати рядами, щоб квітки не перекривали одна одну і не відчували дефіциту сонячного світла та повітря. Між рядами достатньо витримувати відстань до 25 см.

Заглиблюють посадковий матеріал у зволожений грунт, інакше рослинам не вистачатиме вологи. Якщо земля дуже суха, її варто попередньо полити і дати просочитися.

«Не варто надмірно заглиблювати цибулини, це уповільнює процеси проростання і відтягне настання квітнення. У цьому випадку може також постраждати коріння. Під шарами вологого грунту почнуться процеси гниття», — кажуть садівники. 

Щойно цибулини розташувалися у підготовлених лунках, вони мають бути присипані шаром грунту. Утрамбувати не слід, щоб не порушувати повітрообмін. Грядки помірно поливають по міжряддях, щоб не пошкодити цибулини.

«Якщо квіти вирощуються у регіонах, де існує загроза весняних заморозків, посадки рекомендується вкривати спеціальним текстилем»,  — додали експерти.

У спекотну пору культуру слід поливати раз на тиждень з розрахунку відро води на квадратний метр посадок. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.