Для рясного врожаю огірків насіння збирають з жіночих плодів

Перш за все, для збору насіння відбирають огірки, у яких насіннєва камера 4-камерна, — з такого насіння виростають жіночі квітки, які потім перетворюються на чудові огірочки. 

Інформує про це інтернет видання.

«Перед тим, як зібрати насіння огірків на посадку, обов’язково треба з'ясувати, це сорт чи гібридна форма. Якщо у назви сорту позначка Р1 — то це вже не сорт, а гібрид, і особливих надій на зібране насіння з цих начебто «сортів» покладати не варто, які б чудові властивості вони не мали»,  — пишуть фахівці. 

Якщо ж це сорт, то сміливо можна приступати до збору насіння.

«Відбирати насіння треба з передньої частини насінної камери, а задню (де був хвіст), приблизно 1/3 частина огірка, для цих цілей не використовувати, оскільки з насіння задньої частини виростають гіркі плоди»,  — рекомендують експерти.

Трохи затягнуті терміни, аж до того, що насіннєві плоди повинні пережити перші заморозки, тоді вони проходять своєрідну стратифікацію, переживши високі температури влітку і більш низькі восени, і вже у перший рік після збору дають рясний урожай.

Для збору насіннєві плоди розрізають уздовж, насіння з мезгою витягують і поміщають у пластикову чи скляну ємність, заповнюючи її на 2/3.

«Ємність ставлять у досить тепле місце на два дні для бродіння, після чого ретельно перемішують насіння, доливають доверху водою і знову перемішують. Верхню рідину з мезгою зливають, залишаючи насіння, і так процедура промивання повторюється кілька разів, поки на дні не залишиться чисте насіння»,  — зазначили фахівці. 

У  випадку, якщо насіннєва оболонка не відділена, а насіння висушене, вони як би цементуються, і сходів не буде. Ось така  дуже проста порада.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.