На Чернігівщині жінці не дають оформити право на землю

Жителька с. Спаське Сосницької територіальної громади Наталія Зуєнко вирішила приватизувати землю на себе, сина, учасника бойових дій в зоні АТО, та молодшого сина — загалом три земельні ділянки.

Оформила документи на землю, а депутати селищної ради дозволу на приватизацію не дали.

Повідомляє про це Суспільне. Чернігів.

«На себе жінка хоче оформити майже 1,5 га землі. Це земля сусідки. Від неї жінка відмовилась, бо їй 90 років. Коли були оформлені всі документи, визначені межі земельних ділянок землевпорядником, рішенням сесії селищної ради розгляд питання відклався на невизначений термін», — розповідає жінка. 

Документи Наталія збирає з 2018 року. Депутати тодішньої сільської ради погодили виділення цієї ділянки.

«Цей город я обробляла з сім’єю шість років поспіль і вже два роки здаю його в оренду», — каже Наталія. 

Потім земельний відділ у Чернігові надав дозвіл на розробку документів на землю. Друга земельна ділянка, на яку претендує, Наталія Зуєнко хоче оформити на сина, учасника бойових дій у зоні АТО.

«Коли кинулися, щоб виділити землю атовцю, сказали, що у нас по району немає. Запропонували в с. Кудрівка. Це не з руки, далеко. І ми просили тут. Коли відкрили кадастрову карту, знайшли вільну ділянку, яка ніким не оброблялась», — розповіла жінка.

Держгеокадастр також надав дозвіл на розробку документів. Наталія з готовими документами звернулась в Сосницьку селищну раду, де депутати мали погодити виділення обох ділянок у приватну власність.

«То вони розповідали, що землі ще не всі передані — не можуть розглянути. І перетягували так із сесії на сесію. А у травні відбулася сесія, на якій нам прийшла стандартна відмова», — зазначила Наталія.

Ігор Чернуха, заступник голови Сосницької ТГ розповів, у рішенні сесії зазначено, що розгляд питання відкладається. Його має більш детально вивчити земельна комісія, бо землі належать до спірних земель.

«Земельна ділянка, яку бажає взяти в приватну власність Зуєнко Артем Вікторович. На цій земельній ділянці попадає земельна ділянка, яка перебуває у приватній власності іншої особи. Тобто, це був «червоний» державний акт. На цій кадастровій карті її немає, немає обмінного файлу цієї ділянки і немає кадастрового номера цієї земельної ділянки. Це не вся територія, це буквально сорок сотих, п’ятдесят сотих з цих 2 га. Якщо виясниться, що ця земельна ділянка перебуває в приватній власності іншої особи, то 2 га цієї території ми надати не зможемо», — наголосив Ігор Чернуха.

Ігор Чернуха пояснює, що і перші 1,5 га, які жінка хоче оформити на себе, спірні. Держгеокадастр не міг видати дозвіл на виготовлення проектної документації на землю, якщо ця земля уже є в приватній власності інших осіб, навіть якщо у власника сертифікат без кадастрового номеру.

У той же час, поки йде оформлення документів, Наталія Зуєнко хоче оформити і третю земельну ділянку — також 2 га вже на молодшого сина Богдана поряд з ділянкою старшого — Артема.  Зараз жінка здає в оренду обидві ділянки синів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.