На Вінниччині селяни створили унікальну молочну ферму

У селі Мухівці, що на Вінниччині, селяни створили молочне підприємство, де дійне стадо нараховує 75 голів. Одна корова дає близько 40 літрів молока на добу, а все стадо — понад тонну. Нині в господарстві тримають корів трьох порід: голштин, монбельярд і нормандін, повідомляє Gazeta.ua.

За словами Сергія Довгого, засновника господарства, все починали в чистому полі більше 10 років тому. 

«Це був виклик — довести всім, що молочне скотарство може бути прибуткове. Його унікальність — у безприв'язному утриманні корів. Вони мають вільний доступ до їжі, води й вигульного майданчика», — каже 40-річний директор товариства з обмеженою відповідальністю «Азорель».

Ферма й цех із виробництва молочної продукції розташовані за кілометр від міста, дружина Сергія Довгого працює тут бухгалтером.

Біля в'їзду на ферму розташовані двоповерхові приміщення виробничого цеху й офісу, на фасаді якого — сільський пейзаж. Далі — корівники й майданчики для вигулу худоби.

Читайте також: Паратиф у телят частіше виникає з народження — експерти.

Корови гуляють на майданчику, але тут не пасуться. Їдять тільки те, що дають. Завдяки такому раціону протягом року на фермі стабільну якість молока. Висота корівника сягає 7 м. На вікнах замість скла висять спеціальні штори зеленого кольору.

Опалення немає. Та навіть за мінусової температури коровам тут комфортно й теп­ло, бо утримують на глибокій підстилці із соломи. Її настеляють тричі на день, а замінюють раз на два місяці. Натомість робочу зону чистять кілька разів на день. 

«За п'ять років роботи я добре вивчив кожну корову. У всіх є паспорт і кличка. З іменами є своя схема — теличка має називатися на ту ж саму літеру, що й мати. Для картотеки кожну тварину фотографуємо», — розповідає Федір Бондарчук, ветеринарний лікар.

На підлозі корівника помітні невеликі кулі. Це автоматичні напувальники.

Коли корова натискає на кульку, може пити чисту воду — через специфіку конструкції солома та бруд всередину не потрапляють. Об 11:00 в приміщення заїжджає невеликий трактор, до якого причеплений змішувач-роздавач кормів. Корови стають у ряд біля вистеленого плиткою столу. Корм рівномірно висипають із чана. Його готують із силосу, сушеної люцерни, соломи, комбікорму з кукурудзи, пшениці, ячменю і соняшникового шроту. Майже все вирощують самі.

«Виготовляємо майже 50 видів продукції — йогурти, сири, кефір, пастеризоване молоко. Випускаємо безлактозні кефір і йогурт. Це — не нова мода, а вимоги сучасності», — кажуть на фермі..

Працюють на підприємстві «Азорель» 40 людей. Всі живуть у Немирові чи сусідніх селах. Люди працюють роками. Є навіть сімейні пари.

По темі: 

На Харківщині фермери виготовляють крафтові солодощі з молока

На Дніпропетровщині з'явиться ферма з навчальним центром

На Чернігівщині в громаді намагаються зберегти молочне виробництво

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.