Весняне щеплення дерев проводять до квітня — досвід

Весняне щеплення дерев пагонами називається копулювання. Це дуже простий спосіб прищеплювання, який підходить для дорослих дерев. До початку сокоруху навесні (до квітня) прищеплюють в розщіп та бічний зріз, при чому діаметр прищепи і підщепи має збігатися. 

Однорічні гілки з 4–5 бруньками приживлюють на підщепу такими методами: за кору, в бічний зріз та в розщіп, пише Аптека садівника.

Пагони для щеплення (прищепи) нарізають на початку зими й зберігають у погребі у вологому піску чи тканині. Не рекомендовано допускати пересихання живців. Також їх можна нарізати ранньої весни до розпускання бруньок. Для прищепи обирають гілки товщиною 4-5 мм. Із довгих гілок можна нарізати кілька живців із 3 бруньками кожна.

«Для щеплення в розщіп гілку підщепи спилюють (зрізують) під прямим кутом, потім посередині роблять щілину углиб до 10 см, в яку вставляють розпірку. Гілку для щеплення обрізають із двох боків гострим клином і вставляють усередину щілини підщепи», — кажуть експерти. 

Розпірку забирають, а місце щеплення обмотують. Цим способом на пеньках (спиляних стовбурах 4–5-річного віку) можна закласти кілька гілок для щеплення.

«Добре приживаються в цей самий період прищепи в бічний зріз, коли обидва пагони зрізують під одним кутом, приблизно 30°, а самі зрізи завдовжки 3 см прикладають один до одного. Прищепа може бути завдовжки до 20 см», — додали експерти.

Щеплення за кору роблять у травні, у цей час кору легко відділити. Для такого щеплення надрізають підщепу так, щоб можна було відігнути «язичок» кори, а під неї прикладають зрізаний під гострим кутом живець із трьома вічками. Так само під кору прищеплюють живці на пеньках.

Наступного року із кількох прищеплених в одному місці живців вибирають найкращий, а інші прищипують. Під кінець літа зайві щепи видаляють.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.