Саджанка цибулі потребує попередньої обробки — досвід

Найчастіше садівники вирощують ріпчасту цибулю з дрібних цибулин — діток, саджанки (до 3 см у діаметрі), які торік виросли з насіння. Саме для них і використовується передпосадкова обробка. Обробка цибулі перед посадкою починається з просушування та прогрівання. 

Про це пише видання Аптека садівника.

Перебрану саджанку треба прогріти за температури 25-35 °С (можна розкласти одним шаром біля батареї) протягом тижня-двох. Прогрівання необхідне для того, щоб висаджена в холодний грунт цибуля не почала стрілкуватись. Стрілка з квітами забирає багато сил у рослини, тому ріст її сповільнюється, а всі сили підуть на розвиток квітів і насіння.

Актуально: Посівний календар на лютий 2022: важливі роботи на городі, клумбі та в саду.

«Можна скористатись іншим експрес-методом прогрівання цибулі. Для цього замочити саджанку в гарячій воді (45-50 °С) на 15 хвилин. Потім виймають і занурюють на 15 хвилин у холодній воді»,  — зазначили експерти. 

Після цього цибулю можна обробляти від хвороб. Для підготовки до цієї процедури з цибулинок знімають верхній шар лушпиння, в якому зберігаються спори грибків. Акуратно видаляють суху верхівку цибулини, але не оголюють її повністю.

Цибуля дуже вразлива до грибкових хвороб – пероноспорозу (несправжньої борошнистої роси), альтернаріозу, іржі, гнилям денця. Ретельна обробка цибулі перед посадкою може вберегти насіннєвий матеріал від багатьох грибків і шкідників.

Читайте також: 

Для стимуляції росту розсади рекомендують настоянку з дріжджів

Для якісної розсади варто перевірити насіння на схожість

Експерти розповіли, як правильно садити ярий часник

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.