Для якісної розсади варто перевірити насіння на схожість — експерти

З приходом весни городники детально планують план посівних робіт. Перед початком варто підготувати насіння та перевірити його на основні показники посівної придатності (енергія проростання та схожість) і провести фітопатологічне дослідження, нагадав Сергій Сальніков, фахівець «Інституту здоров’я рослин».

В сучасному сільському господарстві високоякісний посівний матеріал має першочергове значення. Якість насіння є однією з основних умов одержання високих урожаїв сільськогосподарських культур.

«Показники схожості та енергії проростання посівного матеріалу — надзвичайно важливі: адже дуже часто саме вони вирішують подальшу долю насіння — чи буде воно буде висіватися, чи його взагалі використають на фураж» , — консультує науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков.

По темі: Для стимуляції росту розсади рекомендують настоянку з дріжджів.

Схожість — це здатність насіння дати сходи за оптимальних умов. За низького відсотка цього показника посіви будуть зрідженими. А енергія проростання характеризує відсоток насіння, здатного прорости в оптимальних умовах. 

За словами Сергія Сальнікова, дослідивши схожість та енергію проростання, можна скоригувати норми та глибину висіву, а також, за потреби, обрати відповідні стимулюючі препарати. 

«Не слід забувати, що на ці показники під час вирощування впливає ряд факторів, як погодні умови, хвороби та шкідники, мінеральне живлення тощо», — додав експерт.

Також фахівець нагадав, не менш важливим показником якості посівного матеріалу є ступінь його зараженості патогенами, адже навіть якщо схожість та енергія проростання перебувають в межах норми, комплекс хвороб неодмінно стане перепоною для формування сильних, здорових сходів. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.