Санітарна обрізка троянд проводиться у квітні

Для кожної садової групи троянд передбачена ексклюзивна технологія. Але в цілому троянди потребують не в одній, а у двох обрізках. У квітні заведено проводити санітарну обрізку, а потім, в травні або червні, пише Ukr.media.

Троянди зазвичай обрізають на 0,5-0,8 см від останньої здорової бруньки , або плоскої, або злегка похилої. Якщо на пагоні є коричневе забарвлення, тріщини або раки, варто обрізати його нижче, над найвищою здоровою брунькою, з якої потім виростуть сильні пагони і посипати їх квітами.

Санітарна обрізка необхідна для всіх типів троянд. 

«З боку зовнішньої нирки прибирають всі небезпечні пагони, які можуть з часом перетворитися в вогнища захворювань. Наприклад, почорнілі, хворі, пошкоджені, сухі, випрілі, а також слабкі та тонкі пагони вирізують, не залишаючи пеньків», — кажуть експерти. 

Зрізи обробляють дезінфікуючими засобами, щоб у відкриту рану не проникла ніяка інфекція.

Довжина обрізки впливає на формування квіток. Так, для рясного цвітіння бажано слабо обрізати пагони (не коротко), а ось для отримання великих квіток і пишних суцвіть — коротший.

Наступним кроком після обрізки стане обробка фунгіцидними препаратами — бордоською рідиною. Зазначається, що троянда буде відносно стійкою до хвороб протягом усього сезону.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.