Деревна зола підійде як добриво для городу — експерти

Деревна зола замінить будь-яке, навіть саме розрекламоване, калієво-фосфорне добриво. Також високий в ній вміст кальцію, і багатьох мікроелементів, таких як магній, залізо, бор, марганець, молібден та інші. Словом, в золі є все, що потрібно рослинам, за винятком азоту, пише Zemliak.com.

Існують чіткі правила внесення деревної золи, які можуть стати в нагоді всім садівникам-городникам. Якщо на вашій ділянці важкий грунт, то вносити золу необхідно восени, а якщо грунт піщаний, супіщаний або торф’янистий — тоді навесні.

Для підгодівлі овочів, які ще тільки ростуть, вносити золу потрібно, але в невеликих кількостях. Оптимальними вважаються такі: 

  • При висадці розсади огірків і гарбузових — по неповній жмені прямо в лунки
  • Під час висадки розсади під помідори, перець, баклажани вносять жменю в кожну лунку
  • Під всі види капусти — теж по жмені в лунку
  • Під кожен кущ смородини навесні вносять по 1 склянці золи із закладенням в грунт
  • При обробці міжрядь суниці теж розсипають по грунті золу (приблизно 1 склянка на квадратний метр) і тут же закладають в грунт під час розпушування
  • Точно так само можна вносити золу і під моркву, петрушку, редьку і столовий буряк
  • Під картоплю при посадці достатньо підсипати чверть склянки в розрахунку на одну бульбу, перемішавши із землею.

«Деревна зола і мінеральні азотні і фосфорні добривами несумісні. Не слід вносити одночасно золу і перегній. Краще, наприклад, перегноєм удобрити ділянку з осені, а золу використовувати навесні»,  — зазначили екперти.

Можна також припудрювати сумішшю золи і пилу посадки капусти, моркви та цибулі від різних шкідників. Запилення поводять з розрахунком: на 1 квадратний метр — 1 стакан суміші. Багато городників з успіхом запилюють сухою золою молоденькі листочки редиски, висаджену ніжну розсаду капусти. Це відлякує блішок, що люблять нападати на молоденькі рослини з ніжними листочками.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.