Листя з липи категорично не використовується в компост — поради

Опале листя є прекрасним добривом. Його можна як додавати в компост, так і просто закладати в ґрунт.

Єдиним винятком є липа. Справа в тому, що листя цього дерева часто населене різними шкідниками, а також може заразити цитоспорозом яблуневі, грушеві, персикові та абрикосові дерева, пише Zemliak.com.

«Зрілий компост (листовий) прекрасно наповнює корисними мікроелементами ґрунт, тобто добре відновлює втрачені ресурси. Крім того, він допомагає утримувати вологу в ґрунті, де міститься великий відсоток піску, і працює свого роду провідником повітря в глинистому ґрунті», — кажуть експерти.

Актуально: Календар на жовтень 2022 для городу, саду та клумби.

Для компостування листя необхідно змайструвати три ємності.

У першу ємність закладається свіжий опад цього року, в другій буде відбуватися визрівання листя і ґрунту, в третій буде розміщуватися вже готовий компост, придатний для використання.

«Бажано не затягувати зі звільненням третьої ємності, і постаратися використовувати перегнилий компост восени або навесні. Не забувати, що наступного літа в нього має переміститися вміст з другої компостниці», — додали городники.

Основні етапи приготування компосту:

  • Після завершення листопада, листя складають у лоток разом із шарами землі (товщина земельного шару — 5-10 см).
  • Компост потрібно зволожувати водою. Буде добре, якщо його змочити кілька разів сечовиною, коров'яком або ЕМ-препаратами.
  • Продумати, чим накрити добриво. Воно повинно бути захищене від дощів і палючого сонця.
  • Найголовніше — земляні хробаки (дощові). Набрати жменю дощовиків і випустіть їх в компост, вони там будуть стрімко розмножуватися, що і прискорить процес визрівання.

Також опале листя може бути використане як укриття. Для цього можна використовувати листя майже всіх дерев: і плодових, і ландшафтних.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.