Опалі яблука допоможуть прискорити дозрівання помідорів у теплиці

Зрозуміло, що всі плоди яблуні, які впали від зрілості або внаслідок сильного вітру, йдуть у їжу. Також можна дозрілий опад насипати в теплицю з помідорами — вони почнуть швидше зріти. Яблука виділяють газ етилен, який стимулює помідори до дозрівання, пише Zemliak.com.

Оскільки опад довго не зберігається, це однозначно консервація — повидло, пюре, варення. Плодам із гниллю теж можна знайти застосування. І ось відразу кілька варіантів.

«Під час компостування яблука не звалюють у відкриту купу. Бо якщо просто висипати падалицю, то незабаром усі оси в окрузі літатимуть над цією купою. Компост із яблук, уражених плодовою гниллю, можна використовувати не раніше ніж через 3 роки. Це гарантія, що патогени не поширяться ділянкою», — кажуть експерти. 

Яблука перекладають скошеною травою, бур’янами. Це і міра профілактики від нашестя ос, і плюс захист від поширення інфекції на ділянці. Адже яблука можуть опадати і через ураження плодовою гниллю. Але навіть ці хворі плоди можна використовувати для компосту.

У сезон дозрівання яблук та їхнього опаду вже багато ділянок на городі порожні. Хтось прибрав цибулю, озимий часник, молоду картоплю. На цих ділянках можна копати траншеї, закладати туди яблука та засипати назад землею. Плоди перегниють, їх перероблять грунтові мікроорганізми, і вони стануть чудовим добривом. Наступного року на цьому місці городні культури будуть дивувати своїм врожаєм.

Яблука розкладаючись трохи закисляють грунт, але незабаром баланс відновлюється без допомоги городника. Якщо ж йде закладка яблук під грядки у великій кількості, щоб знизити кислотність грунту, потрібно додавати золу або вапно. На кожні 4 відра опаду достатньо розсипати склянку золи.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.