Новачкам пояснили, чому важливо робити пікіровку розсади помідорів

Пікіровка розсади помідорів є пересадкою підготовленої молодої розсади в нові окремі ємності або на відкритий грунт. Під час посадки насіння в землю на кожну лунку доводиться по кілька штук. Це необхідно робити для того, щоб збільшити ймовірність проростання рослин. 

Після того як з’являться сходи потрібно розділити розсаду, якщо зійшло більше одного кущика. Це дозволить попередити появу у культур різних захворювань, а також витягування паростків вгору, пише Zemliak.com.

«При великій кількості сходів рослинам може не вистачати сонячного світла. Так як помідор солнцелюбива культура, то це може погіршити його зростання, пагони з часом почнуть в’янути, а це позначиться на майбутньому врожаї», — каже Zemliak.com. 

У середньому роботу можна почати на 8-10 день після появи сходів. Краще робити пікіровку не раніше, так як у молодої рослини ще дуже слабкий корінь. Тому можна дати їй зміцніти ще кілька днів.

Актуально: Знавці назвали сприятливі дні посіву помідорів у 2024 році

В першу чергу садівники повинні підготувати ємність необхідного обсягу. Найкраще для цього підійдуть одноразові стаканчики на 200 мл, можна взяти лоточки планшетного типу або спеціальні ящики глибиною до 15 сантиметрів.

«Потім потрібно підготувати грунт для посадки. Зазвичай досвідчені садівники готують землю ще з осені, змішуючи в рівних пропорціях траву, пісок, рослинний перегній, торф. Всю зиму він настоюється, і до моменту висадки кущиків томату вже готовий», — кажуть знавці.

Для початку варто взяти маленьку лопатку, а роботу проводити в рукавичках, щоб знизити частоту дотиків з кущиком. Це пов’язано з тим, що температура людського тіла вища, і для молодого саджанця контакт не бажаний. 

Також лопаткою можна забезпечити перенесення в ємність рослини, не пошкодивши її кореневу систему.

Буде цікаво: Йод діє на помідори як стимулятор

Коли посадка завершиться, треба трохи утрамбувати землю, ще трохи полити грунт, а потім присипати землею або піском.

При належному догляді можна буде прискорити зростання кущів. Для цього потрібно буде вносити підживлення у грунт, зволожувати землю, а також стежити за тим, щоб на розсаду потрапляло більше сонячного світла.

Під час догляду слід пам’ятати, що перша підгодівля вноситься на десятий день після пікірування рослин. Можна використовувати спеціальний розчин Агріколи або ж стимулятор Корнеріст. 

Також правильний догляд вимагає своєчасного поливу ґрунту рослини. Земля не повинна бути пересушеною, оскільки помідор добре росте при зволоженому грунті. Намагайтеся поливати розсаду не рідше одного разу в три дні.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.