Знавці дали опис ознак захворюваності розсади помідорів

Зовнішні ознаки нестачі того чи іншого елемента можуть проявлятися на томатах у вигляді зміни забарвлення листя і стебла, появі плям і точок на них, а також у вигляді закручування або навіть опадання листя. 

Багато із симптомів можна навіть сплутати з ознаками хвороб помідорів. Тому дуже важливо при появі перших же підозрілих симптомів підгодувати помідори, щоб виключити можливість захворювань.

Про це пише Zemliak.com.

«Якщо починають жовтіти і тим більше опадати нижні старі листи, то помідорам не вистачає азоту. Причому хлороз (зміна забарвлення) в цьому випадку захоплює рівномірно всю поверхню листа разом з прожилками. Найчастіше це відбувається в кінці рассадного періоду, коли рослинам стає тісно в обмеженому обсязі горщиків», — кажуть городники.

Висадка помідорів в грунт повинна допомогти виправити ситуацію. Якщо ж симптоми не проходять і після висадки в грунт, то розсаду помідорів слід терміново підгодувати будь-яким азотовмісним добривом: сечовиною, селітрою, курячим послідом, дріжджовим настоєм. 

По темі: Тріщини на помідорах є ознакою неправильного догляду

Якщо ж хлороз спостерігається переважно на верхніх молодих листках, при цьому жилки залишаються темними (зеленими), то на помідорах можна діагностувати недолік заліза. Що стосується розсади, то подібний «залізний» хлороз відбувається найчастіше при цілодобовому освітленні рослин томатів. 

«Найбільш ефективною допомогою стане обприскування помідорів розчином (не більше 1%) залізного купоросу. У дорослих кущів помідорів подібний хлороз найчастіше спостерігається при висадці в грунт, який відрізняється підвищеним вмістом вапна», — кажуть експерти.

При недоліку магнію схожий хлороз зі збереженням забарвлення жилок починається якраз з нижнього листя. Правда, його відтінок схиляється ні до світлого, а скоріше до червоно-фіолетового кольору. І розвивається він найчастіше при висадці нема на лужні, а на кислі грунти.

Фосфорне голодування у помідорів найчастіше легко помітити при помітних зниженнях температури повітря, коли фосфор починає значно гірше засвоюватися. Листя і стебло фарбуються у фіолетово-синій колір, іноді з червонуватим відтінком. В цьому випадку необхідно підгодувати помідори по листу.

Актуально: Місячний посівний календар на травень 2023 для городу, саду та клумби

Недостача третього за важливістю елемента, калію, можна виявити у помідор, перш за все, по появі світлої облямівки, починаючи з кінчиків листя по всьому їх периметру. 

«Облямівка потихеньку темніє і засихає. Молоде листя кучеряві. Плоди утворюються дуже нерівномірно, на них також можуть з’являтися різні негарні плями», — додають городники.

Бор — один з основних мікроелементів, який безпосередньо відповідає за плодоутворення. Тому при його нестачі можна відзначити погану зав’язуваність плодів. У запущених випадках у помідор може навіть відмирати верхівка зростання. Навіть при невеликому дефіциті кальцію томати реагують на це появою «вершинної гнилизни» — сіро-коричневої плями на верхівці плоду, яке може поширитися майже на половину помідора.

Хлороз помідорів при нестачі марганцю може сильно налякати схожістю симптомів з вірусною мозаїкою. Весь лист покривається точками і жовтими плямами, жилки залишаються зеленими. Ознаки починаються з верхніх листків. Недолік цього елемента на помідорах зустрічається досить рідко, в основному при поливі жорсткою водою і внесення надмірної кількості вапна.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.