Дачникам розповіли, як використовувати бабілля помідорів

Після закінчення сезону помідорів, городники просто викидують бабілля помідорів, не знаючи, що з нього вийде якысний компост.

Для цього необхідно гілки і листя укласти в компостну яму шарами, пересипаючи з землею і ущільнюючи. Рекомендується додати розчин сечовини або коров'яку, а для боротьби зі шкідниками і бактеріями кожен шар обробляється розчином мідного купоросу (2 ст.л. на 1 л води), пише Ukr.media. 

Компост вкривається темною плівкою, в якій залишають кілька отворів для вентиляції. Готовності компост досягає через рік.

«Для приготування рідкого добрива,резервуар заповнюють будь-якою травою на 2/3 від обсягу. При цьому бадилля становить четверту частину. Потім все потрібно залити водою, заповнивши резервуар (бочка або відро) до самого верху. Закриваємо все кришкою (нещільно) або плівкою з отворами і залишаємо на 10 днів. У спеку добриво буде готове через тиждень», — кажуть експерти.

Готовий розчин готується з розрахунку 1 л добрива на відро води.

Також бабілля підходить для приготування золи — для цього доведеться спалювати цілі томатні кущі, попередньо висушені. Таке добриво можна використовувати в сухому вигляді або застосовувати для настоїв.

До складу томатного бадилля входить з'єднання соланін, отруйне для комах-шкідників. Тому кущі можна використовувати як натуральний інсектицид.

«Щоб приготувати такий відвар, необхідно подрібнити 4 кг зелені, залити відром теплої води і дати настоятися протягом 4 годин, після чого кип'ятити 30 хвилин», — додали експерти.

Для обробки від шкідників використовується розчин відвару і води в співвідношенні 1:4. Можна додати 3 ст. л. рідкого мила.

Для приготування відвару НЕ МОЖНА використовувати рослини, уражені хворобами.

Читайте також: 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.