Експерти розповіли, чому важливо обрізати зайве листя помідорів

Велика кількість листя в прикореневій частині погіршує провітрювання. Якщо багато листя, то і процеси випаровування вологи відбуваються інтенсивніше. Якщо ж видалити їх, то більше корисних речовин піде в плоди рослини. Слідуючи цим аргументам, частина дачників регулярно видаляють листя томатів, пише Zemliak.com.

Займаючись томатами, потрібно дбати не про зеленіючі листки та пагонах, а про майбутнє плодоносіння. Тому азотні добрива не слід застосовувати понад міру. Томати будуть пишно зеленіти, а процес плодоношення затримається.

«Коли розсада укорениться і почне зростати, поступово можна видалити нижнє листя (близько п'яти або шести). Ця процедура дійсно допомагає зробити комфортним для рослини процес вентиляції повітря в прикореневій зоні», — кажуть городники.

У підв'язаних томатів обов'язково слід прибирати ті листки, які стикаються з землею. Це робиться з метою профілактики захворювань, оскільки місце зіткнення з вологою землею стає джерелом різних інфекцій. Не зайвим буде трохи прорідити листя середнього ярусу куща томатів. Тут вони затінюють плоди.
Актуально: ТОП-10 хвороб томатів: як врятувати помідори від плям і гнилі

Однак городники застерігають, захоплюватися видаленням листя не слід. Кожна доросла рослина повинна мати не менше 12-13 листових пластин на кущі.

«По-перше, це необхідно для системи випаровування (вентиляції куща). Особливо важливий цей процес в південному кліматі, коли томати ростуть на відкритій для сонячних променів грядці. Щоб підтримувати свій комфортний стан, рослині потрібно випаровувати вологу», — кажуть досвідні городники.

По-друге, листя необхідне для живлення рослини, адже корисні речовини надходять не лише через кореневу систему. Крім того, поживні речовини з коренів потрапляють в плоди тільки після того, як під впливом денного освітлення в листі відбудеться фотосинтез. Тому, якщо прибрати забагато листя, то різко погіршаться смакові якості плодів. Навіть якщо помідори будуть червоного кольору з визрілим насінням, співвідношення в плодах кислот і цукрів буде вже зовсім інше.

Підлягають видаленню ті пагони та листя, які знаходяться на плодовій кисті, щоб сили рослини були направлені на формування плодів, а не нарощування зеленої маси. Якщо листя не видаляти, то плоди будуть дрібними. З цією ж метою рекомендують відщипувати верхівку куща томату. Але коли утворюється 8 плодових кистей, то верхівку потрібно припиняти відщипувати. Зазвичай ці кисті формуються в кінці липня або на початку серпня.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.