Городникам пояснили, чому морква виростає рогатою

Більшість дачників стикаються з морквою, в якої виростає кілька «ніг» або роги. Причин, які можуть викликати зміну зовнішнього вигляду коренеплоду, кілька: рано посіяли, не підходячий грунт, неправильне підживлення, пошкоджене коріння, погане насіння.

Найбільш поширена причина — пошкоджене коріння. Будь-яка необережна або груба дія може призвести до його травмування. Найчастіше це відбувається під час розпушування грунту або проріджування сіянців, пише Ukr.media. 

За спостереженнями досвідчених городників, морква, посіяна в холодний грунт, частіше виростає ненормальної форми. Попри достатню холодостійкість культури, починати посів варто лише тоді, коли земля добре прогріється.

«Морква полюбляє легкі супіщані або суглинисті грунти, насичені киснем. Якщо на ділянці важкий глинистий грунт, під час зростання овоч може зіштовхнутися з надмірною щільністю грунту, твердими грудочками й т. п. Натрапивши на перешкоду, коренеплід викривляється. Це призводить до появи декількох точок росту, з яких виростають нові «кінцівки», — кажуть експерти.

Морква також дуже не любить свіжий гній. І навіть перепрілий у рік посадки моркви вносити не варто. Не варто також зловживати азотом. Азотні добрива можна давати тільки до того часу, поки не почнеться формування коренеплоду. Подальше їх внесення принесе тільки шкоду: у морквини буде посилено рости не підземна, а надземна частина.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.