Листя огірка жовтіє і сохне: як врятувати врожай

За станом листя та плодів огірка можна зрозуміти, яких елементів живлення не вистачає рослині. Якщо ви помітили, що в огірків пожовтіли краї листя, то це говорить про незбалансоване живлення рослин і найчастіше про... дефіцит калію.

Як можна усунути цю проблему та не допускати її появи надалі?

Дефіцит поживних елементів як проблема

Огірки мають відносно короткий період вегетації та швидко вступають у фазу плодоношення. Під час дозрівання плодів рослини споживають велику кількість поживних речовин, але особливо багато калію. Цей макроелемент відіграє важливу роль у освіті вуглеводів та розподілі клітин, підвищує стійкість рослин до хвороб та несприятливих умов навколишнього середовища, впливає на смакові якості плодів.

Саме при нестачі калію по краях листя спочатку з'являється блідо-жовта облямівка, яка з часом стає яскравішою.

При гострому калійному голодуванні плоди набувають грушоподібної форми, можуть гірчити, листя покривається бурими плямами, а облямівка по краях листових пластин стає коричневою і починає розсипатися, тобто з'являється так званий «крайовий опік листа». У першу чергу страждає нижнє листя як більш старе.

Листя огірка підсихає і біліє, починаючи з краю, також при нестачі кальцію. Однак проявляється це спочатку на молодому листі: воно не тільки світлішає, а й деформується, потім точка зростання відмирає, а стебла дерев’яніють. При дефіциті кальцію нижнє листя залишається зеленим.

Підживлення огірків у період плодоношення

Оскільки огірки добре розвиваються і плодоносять тільки на родючому ґрунті, при підготовці грядки вносьте не тільки органічні добрива (біогумус, компост, перегній), але й мінеральні, які містять основні макро- та мікроелементи в доступній формі.

У період плодоношення кожні два тижні проводьте позакореневі підживлення калійним добривом: сульфатом калію (15 г на 10 л води, 0,5 л під кущ), монофосфатом калію (10 г на 10 л води, 0,5 л під кущ) або комплексним добривом із підвищеним вмістом фосфору та калію

Якщо грунт на ділянці кислий або слабокислий (pH нижче, ніж 6,7), проведіть 2-3 кореневі підживлення огірків настоєм золи (150 г на 10 л води, 1 л під кущ).

Огірочок

Кореневе підживлення огірків проводьте лише після поливу. Намагайтеся чергувати кореневі та позакореневі підживлення, мінеральні та органічні. Коригуйте кількість добрив, що вносяться в залежності від стану рослин і рекомендацій виробника.

Чому огірки погано засвоюють поживні елементи?

Часті підживлення невеликими дозами різноманітних калійних добрив краще, ніж одноразове внесення калію у великих кількостях, оскільки при надмірному вмісті у ґрунті калій переходить у недоступні форми та перешкоджає поглинанню магнію, кальцію, амонійного азоту, марганцю та деяких інших елементів.

Навіть якщо при посадці рослин ви вносили потрібну кількість калійних або комплексних добрив, це не означає, що рослини обов'язково отримають повноцінне живлення. 

Наприклад, калій, як і азот, — елемент досить рухливий і може просто вимиватися з ґрунту, особливо якщо на вашій ділянці супіщаний, піщаний або торф'яний ґрунт. 

Але є й інші причини поганого засвоєння калію:

  • Низька чи дуже висока температура

Оптимальна температура для розвитку огірків становить 20-25°С вдень і 16-18°С вночі. Проте створити такі ідеальні умови вдається не завжди. При температурі нижче 12°С коренева система огірка втрачає здатність поглинати воду та живлення з ґрунту, тому в холодні дні бажано проводити лише позакореневе підживлення. А в спеку, коли ґрунт перегрівається, багато елементів живлення також стають недоступними. У зв'язку з цим добрива слід вносити при температурі повітря не вище 25°С, наприклад у ранковий або вечірній час.

  • Надмірний вміст кальцію у ґрунті

При надмірному внесенні кальцію (наприклад, під час розкислення, вапнування ґрунту) калій зв'язується та не засвоюється кореневою системою рослин, оскільки калій та кальцій – елементи-антагоністи.

  • Нерегулярний полив

Огірки, як відомо, — культура вологолюбна. Тому поливати посадки потрібно регулярно, у міру підсихання ґрунту, використовуючи при цьому теплу воду температурою 23-25°С. Щоб мінеральні речовини з ґрунту добре засвоювалися, земля у прикореневій зоні завжди має бути помірно вологою, особливо в період плодоношення. Однак надмірного поливу огірків слід уникати, оскільки це призводить до вимивання основних елементів живлення та появи кореневих та прикореневих гнилей.

Щоб захистити грунт від перепадів температури і зберегти в прикореневому шарі вологу, грядку бажано замульчувати сіном, соломою, тирсою або іншою мульчою.

Огірок


Через нестачу будь-якого макроелемента знижується врожайність огірків та поживна цінність плодів. Крім того, неповноцінне живлення рослин призводить до того, що кущі загалом погано розвиваються і втрачають здатність протистояти хворобам. Тому намагайтеся частіше придивлятися до своїх рослин, щоб не прогаяти початок проблеми і своєчасно її вирішити.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.