Обривати листя капусти можна тільки після формування качана — поради

Формування качана капусти починається, якщо є не менше 7 криючих листів. Врожайність багато в чому залежить від того, скільки таких листків містить капустяна розетка. 

Обриваючи нижнє крупне листя капусти, можна заманити ще більше шкідників, оскільки на місці зірваноло листя витікає сік, запах якого приваблює попелицю і капустяного білана, пише видання Сад та город.

Протягом сезону гниле, мляве або сильно уражене листя рекомендується видаляти, щоб вони не заражали качан та інші. 

«Кожен відірваний здоровий лист у молодої рослини відтягує на один день дозрівання качана. Витікаючий через місце зрізу сік виводить корисні речовини з рослини. Робити це варто в серпні або восени, коли залишається тільки доростити сформований качан. Якщо цю процедуру проводити в процесі формування качана, може почати відмирати коріння, що позначиться негативно на розмірі і якості», — кажуть експерти.

Актуально: Для захисту від хвороб для капусти використовують йод.

У літній період на капусту нападають блішки, гусениці капустяного білана. Обриванням листя в цьому випадку не добитись нічого. 

В осінній період, корисних речовин нижні листя вже не віддають, а тільки забирають їх у інших частин рослини — тоді вже можна обривати листя.

Приймаючи рішення, чи обривати у капусти нижнє листя, потрібно дивитися на їх стан. Якщо вони міцні і зелені, то робити цього не варто. Вони часто жовтіють ще влітку, в посушливий період. Коли пройдуть дощі, вони вже не зеленіють. Тому можна обережно видалити їх.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.