Городникам нагадали, як приготувати добриво з картоплі

З картопляного лушпиння можна приготувати поживну суміш для саду та городу. Для цього заморожені або підсушені шкурки треба помістити в бочку і залити гарячою водою. Суміш повинна постояти кілька днів, періодично її потрібно помішувати. Така підгодівля підвищує родючість ґрунту. Її рекомендують застосовувати перед висаджуванням огірків та поливати протягом всього періоду росту.

Найпростіший спосіб удобрити сад і город картопляними шкірками — це розкидати їх по ділянці, а потім перекопати землю. Такий метод підгодівлі можна використовувати як навесні, перед посадкою культур, так і восени — після збирання врожаю, пише Zemliak.com.

Найкращий варіант — це приготувати борошно з картопляних шкірок. Для цього спочатку їх потрібно промити, висушити і подрібнити в блендері або м'ясорубці. Отриманим порошком потрібно посипати грунт навколо рослин і чагарників. Зберігати таку муку рекомендується в ганчір'яних мішках. Сушити картопляні шкірки можна на батареї або в духовці — досить двох-трьох годин при 140° на кожну партію.

«Картопляний відвар для рослин — ще один спосіб підгодівлі. Щоб його приготувати, залийте шкірки окропом, дайте настоятися кілька днів. Потім процідіть і поливайте культури під корінь кожні 2 тижні», — кажуть городники.

Шкірка від картоплі містить крохмаль, глюкозу, вітамін С, органічні кислоти, жири і мінеральні солі. Цей продукт добре переробляється бактеріями, в процесі чого в грунт і потрапляють корисні речовини.

Актуально: Йод діє на помідори як добриво.

Добриво зі шкурок картоплі категорично не підходить рослинам сімейства пасльонових, таким як:

  • помідор
  • картопля
  • перець стручковий
  • баклажан
  • фізаліс
  • тютюн.

Огірки, кавуни, гарбузи, кабачки можна поливати картопляним відваром з невеликою кількістю гущі прямо під корінь. Рослини сімейства хрестоцвітних (бруква, капуста і ріпа) добре сприймають полив під корінь процідженим розчином борошна з картопляного лушпиння.

Червона і чорна смородина порадує великим урожаєм, якщо ви почастуєте її такою підгодівлею. Це її найулюбленіше добриво. Крохмаль, глюкоза і калій, що містяться у шкірках картоплі, роблять ягоди соковитішими і солодшими. Кімнатні та садові квіти, особливо кущові, також можна підгодовувати таким добривом.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.