Пасинкування винограду прискорить дозрівання лози — досвід

Коли на штамбі винограду розвиваються пагони, у пазухах основного листя утворюються пасинки. Якщо ці пасинки не виламувати, молодий кущ загущується. 

Крім того, зайві пагони забирають живлення у основної лози, і вона до осені може не визріти і загинути взимку, пише Zemliak.com.

Виноград дуже часто страждає від хвороб та шкідників, але цих бід можна уникнути, якщо регулярно займатися профілактичною обробкою кущів. Обприскувати потрібно і дорослі кущі, і молоді саджанці, які за належного догляду та захисту можуть дати сигнальний урожай вже наступного року після висаджування.

«Виноград категорично не можна поливати так само часто, як і городні культури. Ця рослина не любить мокрого грунту, тому зволожувати під кущем ґрунт потрібно рясно, але не частіше одного разу на 3-4 тижні. Орієнтовна витрата води — 4-5 відер під один кущ», — наголосили експерти.

Через часте поливання повітря перестає надходити до коріння винограду, у ньому розвивається гнилизна, і саджанець може захворіти і загинути.

«Висаджування винограду так, що штамб саджанця стирчав на 30-50 см над землею є не правильним. Через такі дії лоза росте занадто високо, і восени, коли вони визріває і дерев’яніє, її дуже важко пригнути до землі під укриття», — додають досвідні виноградарі. 

Саджанець потрібно висаджувати в глибоку виїмку, щоб штамб перебував нижче рівня ділянки. Тоді й бруньки, з яких з’являться лози, будуть розміщуватися низько, а це означає, що пагони можна буде восени легко пригнути до землі.

«В укриванні винограду на зиму немає нічого складного: треба зняти лозу зі шпалери, пригнути її до землі і закидати шаром землі завтовшки 15 см. Для регіонів з не дуже морозними зимами такого укриття буде достатньо», — кажуть експерти. 

Для невкритого винограду взимку найнебезпечніші перепади температури, тобто раптові відлиги і такі ж різкі похолодання. Лоза покривається льодом, а це дуже небезпечно: можуть загинути всі бруньки, з яких наступного року мають з’явитися пагони.

Дехто в період зростання пагонів зі стовбура саджанця залишає не один-два пагони, як рекомендують професіонали, а майже всі. Ці пагони конкурують між собою, і в результаті кущ виходить дуже слабким і загущеним.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.