Аграріям нагадали, як боротись з амброзією

Амброзія полиннолистна  — одне з найпоширеніших і найнебезпечніших бур'янів, що зустрічаються в посівах усіх культур у всіх кліматичних зонах України. Характерною рисою амброзії, яка значно ускладнює боротьбу з нею те, що її сходи з'являються протягом усього вегетаційного періоду культури, що вирощується. Серед основних методів контролю виділяють: біологічний, агротехнічний, хімічний, фітоценотичний та карантинний.

Про це пише Yablukom.

Завдяки дослідженням українських вчених вперше було зафіксовано грибну хворобу амброзії полинолистої, яка розміщується на листку та стеблі. Через вплив цієї хвороби амброзія спочатку уповільнює свій розвиток, а згодом і зовсім засихає. Завдяки такому відкриттю з'явилася перспектива розробки нового мікогербіциду, в основі якого лежатиме фітопатоген.

«Серед найпоширеніших шкідників, які завдають суттєвої шкоди листям амброзії, виділяють амброзійну совку, яка нагадує міль. Також популярним у боротьбі з амброзією є амброзійний листоїд, що може знищити популяцію рослини-шкідника. Такий метод найкраще підходить для посушливих регіонів», — кажуть експерти. 

Агротехнічні методи боротьби з амброзією вважають найдієвішими та важливішими. Їх суть полягає в чергуванні культур, якісній та своєчасній обробці грунту, що зводить до мінімуму кількість насіння амброзії у ґрунті. Як альтернативу можна використовувати беззмінний трирічний посів зернових, що завдяки густому покриву ґрунту суттєво знижують можливість проростання амброзії.

Читайте також: Як зареєструвати договір оренди землі в умовах воєнного стану.

На полях, де переважають легкі грунти (Лісовий та Лісостеповий зони) та планується посів зернових культур, проводять лише боронування, а також збільшують норму висіву на 15%, щоб ущільнити покрив грунту.

А просапні культури рекомендують сіяти в період закінчення оптимального терміну посіву після проведення двох культивацій на глибину 10-12 см. 

«Також, щоб знищити амброзію, рекомендують висівати багаторічні трави, які мають гарну енергію росту та відповідно пригнічують бур'яни. Якщо після проведення зазначених заходів амброзія все ж таки проросла, то в такому разі її знищення здійснюється вручну», — додали експерти.

На ділянках, де потенційно можливий високий рівень засміченості бур'янами, біологічні та агротехнічні методи контролю не дозволяють повністю контролювати рівень засміченості, тому хімічний метод боротьби з бур'янами буде більш ефективним. 

«Для боротьби з амброзією підходить широкий перелік гербіцидів, застосовувати які рекомендують у фазу двох-чотирьох справжніх листків, адже в цей період вона найбільш чутлива і не виявляє резистентності до гербіциду. Якщо ж вибирати гербіцид проти амброзії, то найкращу дію виявляють пестициди на основі 2,4-Д, прометрину та солі гліфосату», — повідомили досвідні аграрії.

Суть фітоценотичного методу полягає в тому, що на ділянках з високим рівнем засміченості амброзією слід використовувати два варіанти боротьби — посів багаторічних злаково-бобових районованих травосумішей з попередньою обробкою грунту, або ж дочекатися періоду бутонізації та провести скошування травостою.

Карантинний метод базується на ретельному контролі посівного матеріалу, особливо це стосується рослин з пізнім терміном збирання – гречка, люцерна, суданська трава. Забороняється використання засміченого карантинними бур'янами насіння та його транспортування без попереднього очищення.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.