Дачникам розповіли, як прискорити дозрівання помідорів

До середини серпня томатні кущі масивні і розрослися, але навіть з добре розвиненою кореневою системою вони не встигають дозріти. Для прискорення дозрівання великих плодів досвідчені городники рекомендують обприскування по зеленому листу слабким йодним розчином.

Для цього на 1 літр води додати 3 краплі йоду. Перемішати, щоб рідина стала одного кольору, залити в пульверизатор. Струмінь слід налаштувати так, щоб при розпилюванні над кущем утворювалася хмара туману. Обробку проводити у вечірні години. Подібна процедура ще й захистить від грибкових захворювань, пише Zemliak.com.

Щоб скоротити приплив поживних речовин, можна стимулювати зростання стебел і листя, обмотати навколо основної батоги мідний дріт. 

«Зробити це потрібно на висоті 4-5 см від ґрунту. Не варто затягувати кільця дроту, щоб не пошкодити стебло. Досить зробити 3-4 обороту. Така «дієта» дасть сигнал плодам, що пора переходити в фазу дозрівання», — діляться городники.

Однак рослині може не вистачити сил на «вирощування», тому краще зняти великі бурі і білі плоди і відправити їх на дозарювання в сховище.

Цікаво: Календар на липень 2022 для городу, саду та клумби.

Варто також обмежити кількість зав’язей, інакше до перших заморозків томати НЕ достигнуть. 

«Залишити можна 6-7 кистей, на яких плоди досягли необхідного розміру. Бажано, щоб вони розташовувалися нижче основи стебла, тоді поліпшується постачання живильними речовинами. Прищепити або обрізати точку росту і видалити всі інші кисті», — додають досвідні городники. 

В опалюваних теплицях можна залишити до 10-12 суцвіть. У відкритому грунті зав’язь розміром з горошину або горіх не вистачить часу дозріти до настання холодних ночей (при температурі нижче 8°С  зростання і розвиток томатів припиняються). У період з середини серпня і до повного збору врожаю варто відмовитись від кореневих підгодівель, а поливи скоротити, щоб плоди не потріскалися

Також за допомогою секатора варто вкоротити велике листя, проріджуючи кущ, і видаляти пасинки. За одну процедуру полегшити культуру не більше ніж на 1/3. Намагатися залишати біля основи пеньки близько одного сантиметра. А над суцвіттями, де вже утворилися плоди, — 2-3 листків для харчування.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.