Попіл допоможе захистити капусту від шкідників — експерти

Замість пестицидів, можна використовувати деякі рослини або речовини, що вбивають або відлякують шкідників і припиняють розвиток збудників хвороб. Попіл стане чудовим помічником у боротьбі зі шкідниками на капусті різного роду, пише Zemliak.com.

Проти попелиці й гусениць на капусті настій з попелу готують напередодні обробки, для чого 1 склянку попелу заливають 10 л холодної води, перемішують і залишають до ранку. Вранці знову перемішують і проціджують. 

«Обприскують рослини до початку льоту метеликів (о 5-6 годині ранку), захоплюючи нижню частину листя. Обробки повторюють щодня», — пише видання. 

Проти попелиці роблять відвар: 300 г попелу просівають, заливають водою й кип'ятять 20 хвилин. Дають відстоятися, відціджують, доводять до 10 л і використовують для обробок.

Актуально: Календар на червень 2022 для городу, саду та клумби.

Доступ слимаків до рослин обмежують будь-які речовини, що подразнюють підошву молюска. 

«Недолік захисту капусти попелом полягає в тому, що, намокаючи під дощем,він перестає діяти, тому потрібно або відновлювати його з настанням сухої погоди, або чергувати з червоним меленим перцем, а ще краще — паралельно ставити пастки для слимаків з дощок, під які підкладають мокрі ганчірки. Щодня пастки перевіряють і збирають слимаків», — кажуть досвідні городники. 

Щоб одержати гарний ефект, потрібно дотримуватися деяких правил зберігання і використання попелу. Зберігати попіл потрібно в закритій ємності, інакше він втрачає поживну цінність. Не можна допускати змочування попелу. Крім того, слід пам'ятати, що не можна запилювати попелом мокрі рослини.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.