Дачникам розповіли про основні правила вирощування шпинату

Щоб отримати ранні сходи шпинату, необхідно насіння перед посівом замочувати на добу — щоб розм’якшити дерев’янистий навколоплідник. Досить велике насіння висівається рядковим способом — відстань між рядками має бути не менше 25 см, відстань між рослинами — 15 см. 

Така відстань між рослинами необхідна, тому що шпинат — дуже ніжна культура, м’яка і соковита зелень виростає тільки якщо рослини при поривах вітру не торкаються один одного. В іншому випадку листя буде жорстким. 

Про це нагадала Мирослава Предоляк, керівник агрохімічного напрямку к.с.- г.н. «Агрії Україна» в ефірі всеукраїнської ініціативи «Сади Перемоги».

«Сіють насіння шпинату на глибину 2-3 см. Землю треба прим’яти або утрамбувати. Полити грядку і накрити мішковиною на 3-4 дні. Зверху накрити поліетиленовою плівкою на каркас, встановлений над грядкою на висоті 20 см», — повідомила Мирослава Предоляк.

Зазначається, під час збору врожаю з однієї рослини можна зняти не більше половини листя!

Насіння шпинату проростає при температурі +2°…3°С, сходить через 10–14 днів. Коли в розетці з’явиться два–три листки, шпинат треба проріджувати. 

Після появи сходів шпинат регулярно поливають, розпушують грунт і ведуть боротьбу зі шкідниками і хворобами. В кінці першої декади травня його прополюють і проріджують на 8–10 см, а молоденькі рослини використовують в їжу. 

«Шпинат підживлюють розчином аміачної селітри. Норма для поливу на 1 м2 посівів — 30-40 г аміачної селітри, розчиненої в 10 л води. Щоб не було опіків листя, рослини після підживлення злегка зрошують чистою водою», — зазначила експертка. 

Норма висіву насіння 1,4–2,0 г/м2. Глибина загортання 2-3 см. До сівби і після неї площу коткують. До настання приморозків посіви підтримують у чистому від бур’янів стані. Рослини з осені формують 2-5 листків. У такому стані вони зимують. Рано навесні, після розмерзання грунту, рослини відростають, утворюють 12-20 листків, даючи товарну продукцію у другій половині квітня — на початку травня, залежно від погодних умов.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.