Для рясного врожаю щавель потребує частий полив — експерти

Хоча щавель і вважається невибагливою і морозостійкою рослиною, він любить частий полив. У дні, коли температура повітря перевищує 26°C, рослина погано розвивається і поступово відцвітає. 

Природно, це знижує якість врожаю. Щоб такого не сталося — щавель потрібно регулярно поливати. 

Про це розповіли експерти в рамках всеукраїнської ініціативи Сади Перемоги.

У посушливі періоди його добре заливають водою, але при цьому потрібно стежити, щоб рідина не застоювалася. Пересушений грунт призводить до викидання квітконосів. 

Щавель можна сіяти в три терміни: ранньою весною, влітку та восени під зиму.

«Влітку рекомендуємо висівати в червні–липні після збирання ранніх овочевих культур (редиски, салату, цибулі на зелень). За літнього посіву щавель встигає добре зміцнитися до зими і дати гарний урожай навесні майбутнього року. Підзимовий посів слід проводити пізно восени (жовтень–листопад) з урахуванням, щоб насіння до настання стійких заморозків не проросло. Підзимовий посів дає урожай щавлю наступного року», — кажуть експерти.

Важливим моментом догляду за культурою є своєчасне розпушування та прополювання грунту. Щоб мінімізувати такі роботи, варто взяти за правило після кожного поливу мульчувати грунт навколо щавлю, а також робити прополювання для запобігання поширення бур’янів. Навесні потрібно обов’язково розпушувати грунт між рядами. 

Актуально: Правильний полив збільшить врожайність моркви — Сади Перемоги.

В цей же час варто підживити щавель сумішшю перегною з попелом, що сприяє активізації зростання нових листочків. Мульчування і внесення добрив дуже важливі для життєдіяльності щавлю. 

«В якості добрив відмінно підійдуть мінеральні добрива з суперфосфатом, хлористим калієм і сечовиною. Під час вибору добрива слід відштовхуватись від погодних умов», — додали експерти. 

Так, наприклад, в дощову погоду краще буде використовувати сухе підживлення, а за сухої погоди підживити рослину рідкими добривами. Для цього використовують розчин коров’яку. Але його слід розбавити у воді в співвідношенні 1:7. Мульчувати щавель краще торфом, перегноєм або опалим листям. 

Для отримання гарного і раннього врожаю під щавель необхідно відводити родючу і досить вологу (але без застою води) ділянку, чисту від бур'янів, особливо пирію. Кращі грунти для щавлю — суглинки та супіски, багаті перегноєм. Його з успіхом можна вирощувати на дренованих торф'яних грунтах. 

Лікарі застерігають, надлишки щавлевої кислоти можуть спровокувати розвиток подагри або остеопорозу, уремію. Першою тривожною ознакою цього можна вважати появу цукру і солей щавлевокислого кальцію в сечі. До того ж щавлем не рекомендується захоплюватися вагітним жінкам. Споживати цю весняну зелень необхідно в помірних кількостях, і тоді вона принесе тільки користь.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.