На Тернопільщині староста села зловив 14 бджолиних роїв

Староста села Мечищів, що на Тернопільщині, за весняний період 2022 року місцевий староста, а по сумісництву пасічник «вполював» 14 бджолиних роїв. Василь Сидорович, зазначив, це своєрідний рекорд, але ще не межа.

Про це повідомляє видання Високий замок.

Знятий з дерева рій пан Василь заселяє у новий вулик. А якщо вільної «житлоплощі» немає, вдається до комбінування: доєднує цього роя до слабшої сім’ї, або ж повертає його в їхній колишній вулик.

«Як тільки пригріло сонце, бджоли почали активно працювати, а деякі з них у пошуках нової оселі чкурнули з вуликів. За цей період я зняв з дерев чотири рої. Всього нинішнього сезону «вполював» їх 14! І це ще не фініш…», — каже Василь Сидорович.

У старости села Мечищева майже немає вільної хвилинки: робота сільського старости вимагає з ранку до вечора бути серед людей, допомагати вирішувати їхні справи. Попри це, знаходить час для свого найбільшого захоплення — бджолярства. Любов до нього успадкував від діда Івана Пилипишина, який передав йому свою пасіку. Нині у ній 40 вуликів. У ці весняні дні кількість бджолосімей зросла — завдяки знятим з дерев роям. За весну староста упіймав їх півтора десятка!

Василь Сидорович розводить бджіл, як робили це наші предки — у колодах-бортях. Дехто одного лише звуку бджоли жахається, а він з ними на ти, не боїться укусів. Не лякаючись може зняти з дерева і взяти в руки цілий рій, в якому згуртувалися щонайменше 10 тисяч «божих комах».

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.