Експерти нагадали про правила поливу молодого винограду

Виноград віком до трьох років поливають через вкопані труби. Витрата води на один кущ — 4 відра теплої води, в яку додають 0,5 деревної золи. Вдруге виноград поливають за тиждень до цвітіння, втретє — після цвітіння. 

Як тільки зелені ягоди почнуть набувати властивого сортові кольору, полив припиняють, але напередодні зими, за тиждень до укриття, проводять підзимне вологозарядкове поливання винограду, яке буде четвертим за рахунком для столових сортів винограду та молодих рослин винних сортів, але єдиним за весь рік для зрілих кущів винограду винних сортів. 

Про це розповів Костянтин Карпенко, менеджер, експерт з розвитку агротехнологій Агрії Україна, к.с.- г.н. в рамках онлайн-презинтації для проекту Сади Перемоги.

«Навесні, коли зелені пагони відростуть до 10 см, обробляють лозу 3% бордоською рідиною, 1% колоїдною сіркою або хлорокисом міді — це зміцнить імунітет рослин від повстяного кліща і літнього нашестя різних грибків», — зазначають експерти. 

Виноград садять як навесні, з кінця березня до кінця червня, так і восени. З кінця березня до середини травня садять здеревілі саджанці, а зелені, вегетуючі, садять пізніше, з середини травня до кінця червня. 

«Догляд за виноградом у літню пору полягає передусім у регулярному прищипуванні лози, щоб вона не витягувалася вище 170 см», — кажуть експерти. 

До середини літа проводять два підживлення винограду. Необхідно своєчасно видаляти паростки, утворені лозою, щоб живлення йшло сформованим паросткам і витрачалося на дозрівання ягід. У середині липня видаляють усе листя, яке перекриває доступ світла до плодів.

Також експерти рекомендують застосовувати шпалери — це дасть змогу регулювати ріст та об'єм виноградників.

Читайте також

Садити виноград варто у травні — експрети

При виборі саджанця винограду варто оглянути стовбур та коріння

Експерти розповіли про користь карбування винограду

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.