Громади повинні мотивувати людей офіційно платити ПДФО

Щоб підтримувати економіку в умовах воєнного стану, там, де це можливо, громада повинна бути зацікавлена у легальному функціонуванні на її території як підприємницької діяльності, так і бюджетних установ та організацій.

Основне джерело коштів, які може використовувати громада для власного розвитку — це податки на доходи фізичних осіб. Оскільки 60% цього податку йде до місцевого бюджету. Також продаж акцизних товарів — з легального продажу алкогольних напоїв, пива та цигарок до місцевого бюджету зараховується 100% акцизного податку.

Про це пише видання Право в умовах війни.

Особливої уваги набуває ефективна, прибуткова діяльність підприємств комунальної власності, оскільки їх прибуток повністю перераховується до місцевого бюджету.

Щодо торгівлі, то з кожної пачки проданих цигарок до місцевого бюджету надходить 5% їх вартості. Цікаво, що саме акциз на цигарки складає майже 50% від всіх акцизних зборів в Україні. З кожного проданого літра пива — майже 3 гривні потрапляють до скарбниці громади. Ще більші суми надходять від продажу вин та інших міцних напоїв.

«Це все реальні, «живі» гроші, які потім з місцевого бюджету фінансують освітлення на вулиці, їх прибирання, йдуть на зарплати водіям комунального транспорту, вихователям у дитячому садочку, медичному персоналу тощо», — кажуть експерти.

Звісно, в умовах війни та враховуючи умови конкретних регіонів, торгівля алкоголем повинна підлягати розумному підходу в продажі.

Читайте також: 

Для підприємців під час війни працює лінія підтримки HELPLINE

Із російським агробізнесом пов'язані принаймні 11 компаній з України

Підприємиці можуть отримати грант для відновлення бізнесу

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.