Садівники розповіли, як приготувати добриво з цитрусових

Використання шкірки цитрусових досить сприятливо впливає на грунт. Це непоганий спосіб поліпшити родючість грунту. 

Шкірку закопують в землю біля стебла рослини на глибині не більше 5-7 см. Цей спосіб використовують як для кімнатних квітів, так і для рослин, що живуть на відкритому грунті, пише Zemliak.com.

Також апельсинові шкірки можна додати в компостну яму і використовувати вже навесні. В цьому випадку цитрусові збагатять грунт азотистими добривами і допоможуть насінню зійти швидше. 

«За своїм складом мандаринові шкірки або, наприклад, шкірка лимона не відрізняються від мінеральних добрив. Різниця тільки одна - ви використовуєте натуральний продукт, а не хімікат. За рахунок високого вмісту калію і фосфору апельсинові шкірки як добриво — це оптимальний варіант швидко, досить бюджетно і безпечно допомогти рослинам змінитися», — кажуть садівники.

Проти попелиці та трипсів готують настій.

«У відро води висипають склянку борошна з кірок. Настоювати потрібно 5 днів. Потім проціджують і ретельно обприскують усе листя. Процедуру повторюють раз на три дні, поки попелиця повністю не пропаде з рослини. Зазвичай для боротьби з комахами вистачає 2-3 обприскування. Інколи трипси гинуть і після першої процедури», — додали садівники. 

А щоб попелиця не з’явилася знову, з цитрусового борошна можна приготувати кашу і розкласти її навколо кущів та дерев.

Від морквяної мухи свіжі кірки розкладають у міжряддях, а сухі вносять як добриво на етапі посіву та підживлення. Беруть 1,5–2 склянки кірок на відро води, настоюють і потім щотижня поливають грядки розчином до збору врожаю. 

Для слимаків скоринки є приманкою. Щоб вони не пожирали ягоди та коренеплоди, можна змайструвати пастку з цитрусовою кашою та розставити у дрібній тарі на грядках, не забуваючи збирати та знищувати шкідників.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.