Покращити ріст огірків допоможе сода

Підживлення огірків содовим розчином стимулює ріст і розвиток рослин. Істотно підвищує імунітет, роблячи культуру більш стійкими до хвороб і несприятливої погоди. Запобігає пожовтінню і засиханню листя.

На городі содовим розчином зволожують рослини під корінь. Для цього насипають 1 ст. л. бікарбонату натрію у відро теплої води, перемішують до повного розчинення. Засіб  допомагає продовжити плодоношення і покращує зовнішній вигляд зеленців.

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com Листя огірка жовтіє і сохне: як врятувати врожай.

Також використання соди знижує ризик ураження шкідниками, покращує цвітіння, знижуючи число пустоцвітів. Підвищує врожайність і покращує смак огірочків.

«Якщо в період дозрівання виявлена гниль, хімікатами краще не користуватися: вони накопичуються в м’якоті, роблячи продукцію непридатною для їжі. Щоб вилікувати ліану, варто вдатися до народного методу. Сода харчова для огірків — найбезпечніше рішення. У відрі води розчиняють 75 г порошку, після чого проводять раз на 3 дні обробку по листу і плодам», — кажуть експерти.

Від борошнистої роси на огірках необхідно приготувати спеціальний розчин, яким потім проводять зрошення по листу за допомогою розпилювача. Для рідини знадобляться:

  • бікарбонат натрію (сода) — 50 г
  • господарське мило — 40 г
  • вода — 1 відро.

Брусок натирають до стану пухнастою стружки, після чого з’єднують з порошком у злегка теплої рідини. Перемішують до розчинення компонентів, після чого переливають в пульверизатор. Процедуру проводять вранці або ввечері до повного зникнення ознак на зелені.

Читайте також: Секрети вирощування капусти | Сади Перемоги.

До основних рекомендацій використання соди у вирощуванні огірків відносять: 

  • Обприскувати огірки содовим концентратом потрібно з розумом, інакше лікування або профілактика швидко знищать саджанці. 
  • Щоб речовина не залишало опіки на листках, необхідно взяти спеціальний розбризкувач. 
  • Полив огірків розчином харчової соди — це не комплексне добриво, а додатковий засіб для підтримки рослин. Не варто застосовувати бікарбонат натрію виключно як основну підгодівлю. Радять чергувати внесення з звичайними мінеральними або органічними препаратами.
  • Поливати або обприскувати культуру треба в розумних межах. Якщо проводити процедуру часто, можливе виникнення інших проблем. Наприклад, при закислені грунту припиняється розвиток рослин, плоди зав’язуються дрібні, неправильної форми, а листя жовтіє.
  • При обприскуванні і поливі содовим розчином можна самостійно збільшувати концентрацію бікарбонату натрію. Зазначені в рецептах пропорції безпечні для овочів, але при цьому убивчі для грибків і комах. Краще кілька разів повторити обробку, ніж потім спостерігати повільну смерть саджанців.

Також для збільшення врожайності огірків використовують нашатирний спирт. На 10 л води взяти 3 великі ложки 10% нашатирного спирту та 1 ст. л. лимонної кислоти. Замість цього підкислювача можна взяти 9% оцт. Інгредієнти ретельно змішати і застосовувати розчин за призначенням відразу після приготування. Використовувати засіб можна кожні два тижні.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.